news-details

Barış Pınarı

Dün ABD ve Çin ticaret görüşmeleriyle ilgili olumlu beklentilerle ABD ve Avrupa borsalarında toparlanmalar gözükürken Türkiye piyasalarında jeopolitik risklerin artmasıyla satışlar hakimdi. BIST 100 Endeksi 100 bin seviyesinin altında kapanırken USDTRY 5.87'ye yükseldi.

Pazar akşamı ABD ve Türkiye liderleri telefonla görüşmesinde, Trump uzun zamandır sürdürülen pozisyonunu değiştirerek askerlerini bölgeden çekeceğini söylemişti. Ancak Pazartesi "Türkiye benim harika ve emsalsiz mantığım çerçevesinde sınırı aştığını düşündüğüm bir şey yaparsa, Türkiye'nin ekonomisini tamamen yok ederim." gibi skandal bir twit atmıştı. Salı ise Trump, "Birçokları Türkiye'nin ABD'nin büyük bir ticaret ortağı olduğunu unutuyor. NATO müttefikimiz ve ticaret ortağımız olan Türkiye ile ilişkilerimiz de çok iyi" ifadelerini kullandı.

Bir süredir hazırlıklarını sürdüren şanlı Türk Ordumuz, dün saat 16:10'da Cumhurbaşkanının duyurması ile operasyona başladı. Önce hava harekatı ile başlayan operasyon akşam kara birliklerinin Kuzey Suriye'ye girmesi ile devam etti. Ancak o saatten sonra yurtdışında acayip bir tepki gözüktü. BM Güvenlik Konseyi, Arap Birliği ve Avrupa Birliği acil toplantıya çağrıldı. Bugün de bu gelişmeler takip edilecektir. Oysa Türkiye'nin amacını Cumhurbaşkanı net ifade etmişti: "Güvenli bölgenin amacı sınır güvenliğimizi sağlamak ve mültecilerin kendi topraklarına dönmesidir. Sorunumuz terör örgütleridir."

Başkan Trump'ın aksine ABD içinde operasyona karşı sert açıklamalar geldi. Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen senatörü Lindsey Graham, operasyon halinde Türkiye'nin "cehennemden gelme" yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını ifade etti. Operasyon başladıktan sonra da Demokrat Senatör Chris Van Hollen ile beraber hızlı bir şekilde 8 maddelik yaptırım planı hazırladı. Tasarıyı önce senato sonra Temsilciler Meclisinde onaylanırsa başkana gidecek. Başkanın veto yetkisi var. Bizim için çok önemli değil, önemli olan Türk ordusunun en az zayiatla en kısa sürede başarılı olup görevi tamamlamasıdır. Allah yardımcıları olsun.

STRATEJI

BIST 100, 100 bini aşağı geçerken risklerin devamı nedeniyle hedgeli gitmekte fayda olabilir. Yukarda 102,000 aşağıda 98,500 önemli noktalar.

ALNUS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş