news-details

Twitter 20 bin sahte hesabı kapattı

Dış Haberler, 3 Mart (HİBYA) – Twitter, Suudi Arabistan, Sırbistan, Mısır, Honduras ve Endenozya hükümetleri ile bağı olduğu bildirilen 20 bin Twitter hesabını şirket politikasını ihlal ettiklerini ve halka açık görüşmelere zarar vermeyi hedefleyen girişimler olmaları gerekçesiyle kapattı.

The Guardian gazetesinde yer alan habere göre Twitter yöneticilerinden Yoel Roth, hesapların kaldırılmasının şirketin süregelen “devlet destekli bilgi işlemlerini algılama ve araştırma çalışmalarının” bir parçası olduğunu söyledi.

Perşembe günü kaldırılan hesaplardan 8 bin 558'i, Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vučić'in Sırp İlerleme Partisi'yle (SNS) bağlantılı olduğu ve bu hesapların, Vučić’in hükümetini destekleyen ve siyasi muhaliflerine saldıran 43 milyondan fazla tweet yayınladığı belirtildi.

Twitter ayrıca Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri dışında faaliyet gösteren Suudi Krallığı'na bağlı 5.350 hesaptan oluşan bir ağı da kaldırdı. Bu ağın Suudi liderliğini öven ya da Yemen'deki Katar ve Türk faaliyetlerini eleştiren 36,5 milyon tweet yayınladığı açıklandı.

Hesapların yayından kaldırılması kararı, Stanford İnternet Gözlemevi'nden, ağın Libyalı 'savaş ağası' olarak bilinen Halife Haftar'ı destekleyen tweetler ürettiği konusunda verdiği ipucu sonucu alındı.

Ayrıca hükümet yanlısı El Fagr gazetesine bağlı 2.541 hesaplı ayrı bir Mısır ağı da kaldırıldı. Twitter, sahte hesapların “İran, Katar ve Türkiye'yi eleştiren mesajlaşmayı artırmak için” kullanıldığını söyledi.

Sosyal medya şirketi, Honduras cumhurbaşkanı Juan Orlando Hernández için çalışan bir personele bağlı 3.000'den fazla hesabı da sildi.

Kapatılan hesaplar arasında Endonezya Hükümeti ile bağı olduğu bildirilen 795 hesap ta bulunuyor.


Hibya Haber Ajansı