news-details

Gündem: İklim Değişikliği

Geçen iki hafta boyunca Merkez bankalarının kararları piyasalarda etkili olmuştu. Bu haftanın ilk yarısında ise liderler izlenecek. Bir süredir devam eden BM toplantılarında bugün iklim zirvesi, yarın liderlerin konuşmaları ve görüşmeleri var.

Bugün ABD'de dünya liderlerinin katılacağı “BM İklim Zirvesi” öncesi yayınlanan rapora göre, son 5 yıllık dönem 2011-2015 arasındaki döneme göre ortalama 0.2 santigrat derece daha sıcak geçti. Son beş yılın ortalaması 1850-1900 yıllarını kapsayan sanayi öncesi dönemden ise 1.1 derece daha yüksek. 2018'de 37 milyar ton ile rekor karbondioksit seviyesine ulaşıldığını ortaya koyan rapora göre mevcut hedeflerle bile karbondioksit üretimi azalmadı, tam tersine arttı. 2015'te varılan Paris İklim Anlaşması'nda küresel sıcaklık artışını yüzyıl sonuna kadar 2 derecenin altında tutma hedefi konulmuştu.

Piyasa değeri 2.3 trilyon doları bulan ve yıllık sera gazı salınımları 73 kömür santraline eş değer 27 ülkede faaliyet gösteren 28 farklı sektör, küresel ısınmayı 2030 itibarıyla 1.5 derecenin altında tutma ve karbon salınımını 2050'ye kadar sıfıra indirme hedeflerinin karşılanabilmesi için sera gazı emisyonlarını azaltma taahhüdünde bulundu. Taahhütte bulunan şirketler arasında Nestle, L'Oreal, Nokia ve AstraZeneca gibi şirketler yer alıyor. Bugün yapılan bir açıklamada ise; aktiflerinde 47 trilyon doların üzerinde bir değere sahip bankalar veya global sektörün üçte birinin, kredi portföyünü fosil yakıtlardan uzaklaştıracak iklim değişikliğiyle mücadele için yeni sorumlu bankacılık ilkelerini benimsediği bildirildi.

Bu arada belirtmek gerekir ki, ülkesini iklim anlaşmasından çeken ABD Başkanı Donald Trump Zirveye katılmayacak. Ama yarın Liderler Zirvesinde konuşacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan da yarın konuşma yapacak liderler arasında yer alıyor.

STRATEJI

BIST100 Endeksi 15 günlük yükselen trendde 95 binden 103 bine ulaştı. Gelen kâr satışları ile 100 bine kadar geriledi. 100,000-101,500 aralığı flat bölge olarak görülebilir.

Alnus Yatirim Menkul Değerler A.Ş.