news-details

Yerli kalp elektroşok cihazı tanıtıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ani kalp durmalarında uygulandığında hastanın yaşama şansını yüzde 90’ kadar çıkaran kalp elektroşok cihazı yerli olarak üretildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ASELSAN’ın yerli bir start-up ile birlikte geliştirdiği ürünü, TBMM’de milletvekillerine tanıttı. “Sadece savaş teknolojilerine yatırım yapıyorsunuz” diyenler için bu cihazı getirdiğinin altını çizen Bakan Varank, “Şu anda yurt içinde ve yurt dışında 5 bin 500 noktada bu cihazlar başarıyla hizmet veriyor.” ifadelerini kullandı.

Kalp durmasında kullanılıyor

TBMM Plan ve Bütçe Komsiyonu’nda bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşların bütçesi üzerinde bir sunum yapan Bakan Varank, Milli Muharip Uçak’ın görev bilgisayarının yanı sıra ani kalp durmalarında kullanılan kalp elektroşok cihazını da tanıttı.

Özel bir ürün

Sözlerine, “Ben Milli Muharip Uçağımızın uçuş bilgisayarını gururla gösterdiğimde sadece savaş teknolojine yatırım yapıyorsunuz diyenler çıkacaktır.” diyerek başlayan Bakan Varank, “Onlar için de çok özel bir ürünü daha komisyonumuza getirdim.” dedi.

Yerli üretim defibrilatör

Varank, cihazın Tam Otomotik Harici Defibrilatör, yani kalp elektroşok cihazı olduğunu ifade ederek “ASELSAN’ın yerli bir start-up’la birlikte geliştirdiği bu ürün; ani kalp durmalarına müdahalede kullanılıyor. Şu anda yurt içinde ve yurt dışında 5 bin 500 noktada bu cihazlar başarıyla hizmet veriyor. Gördüğünüz gibi biz sadece savunma sanayisine değil sağlık teknolojilerine de yatırım yapıyoruz. Böyle teknolojik araçları geliştirip üretebiliyoruz.” diye konuştu.

Ani kalp durmaları

Kalp hastalıklarına bağlı ölümler içinde ilk sırada ani kalp durmaları geliyor. Yaş fark etmeksizin kadın erkek çok geniş bir kitlede görülebilen ani kalp durmalarına karşı sadece hastanelerde değil iş yerlerinde de kalp elektroşok cihazları kullanılıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar ani kalp durmalarında ilk dakikalarda uygulanacak elektroşokun hastanın yaşama şansını yüzde 90'lara kadar çıkardığını gösteriyor.

Hibya Haber Ajansı