news-details

New York'ta endeksler ticaret görüşmeleri umutlarıyla yükseldi

Çin'in sınırlı bir ticaret anlaşmasına açık olduğu ve ABD'den daha fazla tarım ürünü alabileceği yönündeki haberlerin etkisiyle, piyasalarda bugün başlayacak olan Çin-ABD ticaret müzakerelerine ilişkin umutların artması New York'ta endekslerin günü artışla kapamasında etkili oldu.
S&P 500 endeksi günü yüzde 0.91 artışla 2,919.40 puandan, Dow Jones endeksi yüzde 0.70 artışla 26,346.01 puandan ve Nasdaq teknoloji endeksi yüzde 1.02 artışla 7,903.74 puandan günü tamamladı.
Günlük bazda alıcılı kapanış yapan endekslerde, haftalık bazda ise kayıplar devam ediyor. Endekslerdeki yükselişin gün sonuna doğru gelen Çinli makamların, görüşmelerden beklentilerini düşürdükleri yönündeki haberlerin etkisiyle gerçekleştiğine dikkat çekilirken; ABD'nin Uygurlara yönelik baskılardan sorumlu tutarak vize kısıtlaması getirmeiş olması, 15 Ekim'den itibaren 250 milyar dolarlık Çin malına yüzde 30 vergi uygulanmasına başlanacağı, Çin firmalarının hisselerinin emeklilik fonlarından çıkarılması gibi kararlarınıgeçerliliğini koruduğuna işaret ediliyor.
Öte yandan, anketlere göre son ekonomik verilerin ABD Merkez Bankası Fed'in bir faiz indirimi daha yapması olasılığının yüzde 80 civarında seyrettiğine işaret ediyor.

Hibya Haber Ajansı