Son Dakika Haberler

asdsad

"Çin'de otantik bir Güz Ortası Bayramı nasıl kutlanır?"

16 Септември 2024 16:09

CGTN Muhabiri Damla Wu, Çinlilerin geleneksel Ay Takvimi'ne göre her yılın 8. ayının 15'inde kutlanan bu bayramın, Bahar Bayramı'ndan sonra Çin'deki ikinci büyük geleneksel festival olarak bilindiğini açıkladı.

Çin'de Güz Ortası Bayramı yarın kutlanacak. CGTN Muhabiri Damla Wu, Çinlilerin geleneksel Ay Takvimi'ne göre her yılın 8. ayının 15'inde kutlanan bu bayramın, Bahar Bayramı'ndan sonra Çin'deki ikinci büyük geleneksel festival olarak bilindiğini açıkladı. Güz Ortası Bayramı için 3 günlük resmi tatilin açıklanmasıyla bazı Çinlilerin memleketine dönüp aile fertleriyle bir araya gelirken, bazıların ise tatil yerlerinde bayramı geçirmeyi tercih ettiklerini belirten Damla Wu, "Edinilen bilgiye göre, son zamanlarda internette "Güz Ortası Bayramı seyahatları" için yapılan aramalar yüzde 120 arttı.  Mehtabı seyrederek gala partisi gibi gece kutlama etkinliklerine katılmak, 2024 Güz Ortası Bayramı sırasında kültür turizminin odağı haline geldi." dedi.

CGTN Muhabiri Damla Wu, bu festivalin kutlanmasıyla ilgili bazı bilgiler aktardı.

Ay çöreği ve yengeç 

CGTN Muhabiri Damla Wu, Çinlilerin, ilk olarak insanların Ay'a tapınmasından kaynaklandığı iddia edilen Güz Ortası Bayramı'nda Ay'ın en yuvarlak, en büyük ve en parlak halini aldığına inandıklarını ifade ederek "İşte bu nedenle mehtabı seyretme bu bayramın en önemli ritüellerinden biri olarak kabul edilir.  Dolunayın  yanında Ay şeklini alan lezzetli Ay çöreği eksik olmaz. Aile fertleri dolunayı seyrederek ay çöreğinin tadını çıkarırlar.

Modern çağda insanların farklı damak zevklerine uyum sağlanmak amacıyla, Ay çöreği tuzlu, tatlı, hatta acılı olmak üzere çeşitli tatlarla hazırlanır. " dedi.

Çeşitli malzamelerle hazırlanan Ay çörekleri

Matcha, peynir ve tiramisu dahil olmak üzere dünyanın farklı yerlerinden gelen tatlıların muhtemelen Ay çöreğinin malzemeleri olarak kullanılabileceğini kaydeden Damla Wu, "Sonbaharın ortasına denk gelen Güz Ortası Bayramı bir hasat zamanına işaret ettiğinden dolayı, taze meyve ve sebzeler bayram gecesini daha da keyifli hale getirebilir.  Ama Çinliler için buharda pişirilmiş yengeç muhtemelen Ay çöreğinin yanında en çok tercih edilen bir yemek türü sayılır.  

Sirke ve zencefil dilimiyle hazırlanan özel bir sosla birlikte servis edilen buharda pişirilmiş yengeç, Çin'e özgün sarı pirinç şarabıyla birlikte Çin Güz Ortası Bayramı'nın özünün kolayca yakalanmasına katkı sağlar." açıklamasını yaptı.

Mehtabı seyretmek için mükemmel mekanlar 

Damla Wu, mehtabı seyretmenin, Güz Ortası Bayramı'nın ana teması olmasından dolayı, mükemmel mekanı seçmeye büyük önem verildiğini belirtti.

Dolunayın rahatlıkla görülebildiği yerlerin her zaman tercih edildiği, örneğin bir gökdelenin en üst katları, dağların zirvesi, park veya antik şehirlerin tarihi mekanlara gidildiğini vurgulayan Wu, "Yantze Nehri'nin güney bölgesinde yer alan Zhejiang eyaletinin Hangzhou şehri söz konusu olduğunda, Ay'ın göldeki yansıması en güzel manzaralardan birini oluşturacağı için Batı Gölü önerilir." dedi.

Yasak Kent Müzesi'ndeki Ay manzarası /VCG 

Çin'in başkenti Beijing'de Yazlık Saray, Beihai Parkı ve Jingshan Parkı, dolunayı seyretmek için  en uygun yerler arasında bulunduğunu vurgulayan Damla Wu, "Aynı zamanda pagodalar veya yüksek tepelerde bulunan saraylar gibi tarihi mekanlar, harika bir Ay fotoğrafı çekebilmek  için şüphesiz ki en iyi alternatiflerdendir." ifadelerine yer verdi.

CGTN Muhabiri Damla Wu, sosyal medya platformlarındaki Güz Ortası Bayramı fotoğraf yarışması hakkında şu bilgileri verdi:

"WeChat Moments'te arkadaşlarınız arasında şampiyon olmanızı kolaylaştıracak ipuçlarını sizinle paylaşmanın zamanı geldi.

Ön planda veya arka planda tarihi bir mimari olması, foto eserlerinize çok daha fazla tarih duygusu katacaktır. Yakınlarda bir nehir veya göl varsa, fotoğraflar daha da doyurucu olacaktır.

Peki ya böyle bir yer yoksa? Belki de hayal gücünüzü kullanmanın ve kompozisyonda yaratıcı olmanın zamanı gelmiştir. Örneğin, illüzyon fotoğrafçılığı."