news-details

Kıymetliler rallinin sonunu getiremedi

Altın geçtiğimiz hafta oldukça hareketli bir haftayı geride bırakırken, iki haftanın ardından 1700 dolar/onsun üzerine döndüğü bir seansı yaşadı. 1660 dolar/ons seviyesinden haftaya giriş yapan sarı maden, hafta ortasına kadar tam anlamıyla bir ralli yaşayarak 1730 dolar/ons seviyesine kadar uzanarak son üç haftanın en yüksek seviyesini kaydetmiş oldu. Bu rallinin kaynağında tepki alımı ve korkulanın aksine FED’in şahinleşme konusunda aceleci olmayacağı fiyatlaması yaşandı. Ancak bu seviyede kalıcılık sağlamakta zorlanan sarı madenin satış baskısını artıran gelişme Cuma günü ABD’de açıklanan Tarım Dışı istihdam verisi oldu. 250 bin beklentisine karşın 263 bin açıklanan veri artan faize rağmen ABD ekonomisi istihdam üretmeye devam ettiğine işaret etmesi altını zayıflatan bir gelişme oldu. Haftalık kapanışını 1695 dolar/ons seviyesinden yapan sarı maden yüzde 2 kazançla haftayı tamamlamış olsa da güçlü duruşunu sürdüremedi.

 

Gümüş geçtiğimiz hafta çok güçlü bir ralli içerisinde olduğu bir haftayı yaşayarak, haftanın en çok dikkat çeken kıymetli maden oldu. 18,87 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan beyaz maden, 21,24 dolar/ons seviyesine kadara uzanarak Haziran ayından bu yana kaydettiği en yüksek seviyeyi kaydetmiş oldu. Bu seviyede hafta sonuna kadar kalmayı başaramayan beyaz maden, 20,14 dolar/ons seviyesinden seansı tamamlayarak yüzde 5,8 kazancı hanesine yazdı.

 

Platin haftanın en çok değer kazanan kıymetli madeni olurken, 949 dolar/onsla son iki buçuk ayın zirvesini yaşamış oldu. 865 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan platin, 923 dolar/onstan günü tamamlayarak yüzde 6,7 kazanç elde etmiş oldu.

 

Paladyum da hareketli bir hafta ile birlikte 2344 dolar/ons seviyesine kadar uzanarak, geçtiğimiz Nisan ayından bu yana kaydettiği en yüksek seviyeyi kaydetmiş oldu. Hafta sonuna kadar bu seviyede kalamayan paladyum, kapanışını 2182 dolar/onsla yüzde 1,1 kazancı hanesine yazdı.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz hafta işlemler dünya fiyatlarının üzerinde 6 dolar/onsla gerçekleşerek primli işlemler devam etti. Hacim açısından ortalamanın üzerinde bir hafta geride kalırken 16.575 kg altın, 21.809 kg gümüş işlemiyle seans tamamlandı.

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı