news-details

ANALİZ – Panama ya da Kuveyt ya da Hırvatistan’ın nüfusundan daha fazla işsizimiz var

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Pazartesi günü Haziran ayına ait işsizlik verilerini açıkladı ve önceki 3 aydır düsen İşsizlik oranı yeniden yükseldi. Haziran döneminde işsizlik oranı yüzde 13’e çıktı. İşsizlik oranı Mayıs ayında yüzde 12.8’di. Bir önceki yılın Haziran ayında ise yüzde 10.2’ydi ve 2.8 puan artmış oldu.

Haziran itibarıyla toplam işsiz sayısı ise, geçen yılın aynı ayına göre 938 bin kişi artarak 4 milyon 253 bin kişiye çıktı. Türkiye bu rakam ile dünyada en çok işsiz barındıran dördüncü ülke oldu. Dünyada en çok işsiz 6 milyon 871 bin kişi ile Endonezya’da… Bu ülkeyi 6.6 milyon kişi ile yüzde 29 gibi oldukça yüksek bir işsizlik oranına sahip Güney Afrika ve işsizliği yüzde 3.7 ile tarihi seviyeye düşürmesine rağmen 6 milyon işsize sahip olan ABD izliyor.

Türkiye ise en çok işsizi barındıran dördüncü ülke olmasının yanında, 4 milyon 253 bin kişi olan işsiz sayısı; Panama, Kuveyt, Hırvatistan, Moldova, Gürcistan gibi 4 milyon seviyesinde nüfusu olan ülkelerden daha fazla. Ayrıca, işsiz sayısı 2’şer milyon civarında nüfusu olan Makedonya ve Slovenya’nın toplamından da fazla…

Son bir yılda işsiz kalan 938 bin kişi ise, Cibuti veya Fiji gibi ülkelerden ya da Avrupa’nın küçük ülkelerinden Karadağ ve İzlanda’nın toplamından da yüksek…

Diğer yandan Türkiye dünyada işsizlik oranının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Ancak tabi i ki halen Euro krizinin etkilerinin devam ettiği Yunanistan ve İspanya’da işsizlik oranı halen Türkiye’den yüksek seyrediyor.

Hibya Haber Ajansı