news-details

Merkez Bankaları Fırtınası Dindi…

Küresel risk algısında Aramco saldırısının petrol fiyatlarına yansımaların etkileri ile Fed – BoE – BoJ başta olmak üzere önemli Merkez Bankaları’nın faiz kararlarını takip ettik. Fed’in 25 baz puan faiz indirimi ve Başkan Powell’ın şahin duruşu öne çıkmıştır.

Gündem olarak tekrar haftaya başlayacak olan ABD – Çin ticaret görüşmeleri ve Trump’ın sosyal medya paylaşımlarını takip edeceğiz. Ticaret/kur savaşları bağlamında güçlü Dolar – zayıf Euro teması devam ederken, ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,77 seviyesi ile 50 günlük basit hareketli ortalamasına çok yakın hareketini sürdürmektedir.

Trump’ın Fed üzerinde etkisi inkâr edilmezken, faiz konusunda Fed bağımsızlığı nedeni ile çokta istediğini yapması zor gözükmektedir. Fakat Trump’ı bu konuda küçümsememek ve ticaret savaşının diğer ayağı olan kur savaşlarında Dolar değerini etkileyebilecek açıklamalarının devreye girmesi beklenebilir.

Borsa İstanbul 100 endeksinde BDDK ve TBB tarafında yapılan açıklamalar etkili olurken bankacılık endeksinden satışlar %2 seviyesini aşmıştır. Bankaların TGA yapılandırma sorunları ve tutarın 46 milyar TL olması bankaların karlılık yapılarını olumsuz etkileyebileceğinden banka hisselerine satış gelmiştir. Kapanışa doğru 3 bankanın %55 payına sahip olduğu TTKOM hisse satışı için kurum yetkilendirmesi haberi TTKOM hisselerinde %5 üzerinde yükselişe ve AKBNK – GARAN ve ISCTR hisselerinde kayıpların azalmasına neden olmuştur.

Endeks bu haber etkisi ile 100bin üzerinde kalıcılığına devam etmektedir. Fakat ana destek 100bin seviyesi olduğu ve kırılması durumunda algı/fiyat değişiminin devreye girebileceği unutulmamalıdır.

Yukarı yönlü olası çıkışlarda 100000 seviyesi üzerinde 100500 – 101000 – 101300 ve 101850 dirençleri gündeme gelebilir. Aşağı yönlü senaryoda ise 100000 altında 99500 – 99000 – 98500 ve 98000 desteklerine doğru geri çekilmeler devreye girebilir.

BİLGİLENDİRME:

İlgili sayfada yer alan ekonomik takvim içeriği, güvenilir yurt dışı haber ve veri sağlayıcılardan temin edilmektedir. Ekonomik takvim içeriğinde yer alan haberler, haberlerin açıklanma tarihi ve zamanı, önceki, beklenti ve açıklanan rakamlarda gerçekleştirilecek olası değişiklikler, veri sağlayıcı kurumlar tarafından yapılmaktadır. Benzeri durumlardan kaynaklanacak olası değişimlerden GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu tutulamaz.

GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş