news-details

Türk Film Haftası Belgrad’da Başladı

Belgrad Dom Omladine’de gerçekleştirilen gala programına çok sayıda seçkin davetlinin yanı sıra “Anons” filmi yapımcısı yazar ve senarist Tarık Tufan da katıldı. Sırbistan devlet erkânından çeşitli bürokratların da katıldığı programa Hırvatistan, Fas, İran, İtalya, Avusturya Büyükelçiliklerinden temsilciler, Avrupa Delegasyonluğu ile Türkiye ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatından da temsilciler katıldı.

Gala programı Belgrad Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Fahri Akdoğan’ın açılış konuşmasıyla başladı ve gecede Türkiye Cumhuriyeti Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç de bir konuşma gerçekleştirdi.

3 yıl sonra Türk sinemasını seyircisi ile buluşturuyoruz

Sırbistan’da Türk dizi ve filmlerinin büyük biz izleyici kitlesinin olduğunu ifade eden Fahri Akdoğan, “Sırbistan’da Türk dizilerinin ve sinemasının oldukça rağbet gördüğü bir ortamda hem doğuyu ve hem de batıyı kendine has bir biçimde sentezlemeyi başarabilen Türk filmleri en seçkin yapımlarıyla izleyicilerin karşısına çıkacak. Türk film haftası en son 2016 yılında yapıldı. 3 yıl aradan sonra Sırbistan’da ilgi gören Türk sinemasını seyircisi ile buluşturmaktan memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Birbirinden seçkin 11 filmin gösterimin yapılacağını vurgulayan Fahri Akdoğan, “Film haftasında belgesel, komedi, dram, korku ve aksiyon filmlerinin yer alması izleyenlere geniş ve zengin bir film seçkisi sunuyor” şeklinde sözlerini tamamladı.

Sırbistan’da en fazla izlenen Türk dizi ve filmleri

Türk film haftası hazırlıklarında destek verenlere teşekkür ederek sözlerine başlayan Türkiye Cumhuriyeti Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç, 3 yıl gibi bir süre ara verilen Türk film haftasını tekrar yapmaya başladıklarını, özellikle Sırbistan’da Türk dizi ve filmlerinin son dönemlerde çok fazla izlendiğine dikkat çekerek Türk film haftasını Sırbistan’a armağan ettiklerini ifade etti.

“Türk Sineması, Yunus Emre Enstitüsü ile Dünya İzleyicisiyle buluşuyor”

“Anons” filmi yapımcısı yazar ve senarist Tarık Tufan Belgrad Türk Film Haftası galası onur konuğu olarak yer aldı. Galada kısa bir selamlama konuşması yapan Tarık Tufan, Yunus Emre Enstitüsünün son yıllarda kültür sanat alanında yaptığı çalışmaların takdire şayan olduğunu ve özellikle farklı coğrafyalarda düzenlediği Türk Film Haftası etkinlikleri ile Türk sinemasının tanıtımına ve özellikle dünya seyircisi ile buluşmasına büyük katkıda bulunduğunu vurguladı.

Farklı kültür ve sanatların kaynaşmasında sinemanın önemli bir etken olduğundan söze eden Tarık Tufan, Türk kültürünün, sanatının ve edebiyatının dünyaya tanıtılmasında sinemanın büyük katkısı olduğunu ifade ederek sözlerini tamamladı.

Her gün iki film

15-20 Eylül tarihler arasında dolu dolu sürecek film haftası boyunca her gün ikişer yapım 19.00-21.00 saatleri periyodunda Belgradlı sinemaseverlerle buluşuyor.

Yunus Emre Enstitüsü Hakkında

Türkiye’nin uluslararası alanda tanınırlığını artırmak ve dünya üzerinde kültürel etkileşime katkı sağlamak için 2009 yılında kurulan Yunus Emre Enstitüsü çalışmalarını; Kültürel Diplomasi, Kurumsal Kapasite, Bilim Diplomasisi, Kültürel Etkileşim ve Türkçe Öğretimi olmak üzere 5 ana eksen üzerinden yürütüyor. Enstitü bugün dünya genelinde 157 irtibat noktasına ulaştı.www.yee.org.tr

Kaynak:bersay