news-details

19. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali

Kültürlerarası Transfer Derneği tarafından ve TÜRSAK Vakfı Türkiye proje ortaklığı ile Hüseyin Sıtkı başkanlığında 27 Ekim -01 Kasım 2019 tarihleri arasında düzenlenecek 19. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali’nin basın toplantısı, Festivali’nin Kurucusu ve Başkanı Hüseyin Sıtkı, TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Elif Dağdeviren, Festival Koordinatörü Serap Gedik, Jüri Başkanı Cemal Okan’ın ve geniş bir basın mensubu katılımı ile gerçekleşti.

Türkiye’den T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, T.C. Frankfurt Başkonsolosluğu ile Almanya’dan Hessen Eyaleti Bilim ve Sanat Bakanlığı ,Frankfurt Anakent Belediyesine bağlı Kültür Dairesi ile Şehircilik ve Pazarlama dairesi, Filmhaus Frankfurt ve sponsorlarımızın desteği ile gerçekleştirilecek olan festivalin basın toplantısında ilk sözü alan Festival Direktörü Hüseyin Sıtkı, 19. yılına giren festivalin hedefleri ve bugüne kadar gerçekleştirmeyi başardıkları hakkında bir konuşma yaptı; “Festivaller daha önceleri de vardı. 19 yıl evvel bu festivali hayata geçirirken şöyle bir amacım vardı. Bu festival bu kadar farklı kültürleri içeren bir kentte bir aracı olsun, bir platform olsun istedim. Bu düşünceyle bu festivali hayata geçirdik. Amacımız bizim dışımızdaki insanlara kendimizi, ülkemizi, kendi insanımızı ve kültürümüzün bir parçası olan Türk Sineması’nı anlatmaktı. Amacımıza ulaştığımıza inanıyorum.” dedi.

TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Elif Dağdeviren ise konuşmasına; geçtiğimiz gün hayatını kaybeden Süleyman Turan’ın ve Sinetek Sahibi Can Bahadır’ı anarak başladı. Frankfurt Film Festivali’nin Türkiye için öneminden bahsetden Dağdeviren, yeni destekçilere ihtiyaç duyduklarını, festivali daha da geliştirmek istyediklerini dile getirirken, özellikle basın mensuplarından rica etti.

Festivalin bugüne kadar yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Festival Türkiye Koordinatörü Serap Gedik sözlerine şöyle devam etti; “Festivalimiz 10 yıldır “Üniversitelerarası Kısa Film Yarışması” da düzenlemektedir. Türk ve Alman birincilerini seçtiğimiz yarışmamıza bu yıl Almanya’dan 15 Türkiye’den ise 52 kısa film müracaat etti. Filmler, Gelişim Üniversitesi Sinema Tv Bölüm Başkanı Önder Paker, Şehir Tiyatroları Dramatürk Öğretim Görevlisi Dilek Tekintaş, Yapımcı ve yönetmen Merdan Karademir, Marmara Güzel Sanatlar Film Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi ve Sanatçı Faruk Karaçay, İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Nagihan Çakır Bilgiç’den oluşan jüri tarafından halen değerlendirilmektedir”

Festival kapsamında düzenlenen “Alman Sinemacılar Gözüyle Türk Filmleri Yarışması”nda yer alacak filmleri ise Jüri Başkanı Cemal Okan açıkladı.

Almanya‘da yarışacak 11 film, yönetmen Mustafa Kara, oyuncular Asuman Dabak ve Hatice Aslan, sinema yazarı Olkan Özyurt, müzisyen Murat Evgin, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü Başkanın Prof.. Dr. Nilay Ulusoy’dan oluşan Türkiye Jürisi tarafından seçildi.

TÜRK JÜRİ SONUÇLARI

ALMANYA ‘DA YARIŞACAK 11 FİLM

ANONS,

AYDEDE,

BABAMIN KEMİKLERİ,

ÇINAR;

GÜVERCİN,

GÜVERCİN HIRSIZLARI,

HALEF,

İÇERDEKİLER,

KAPAN,

KARDEŞLER

SİBEL

ALTIN ELMA ÖDÜLLERİ BU YIL 7. KEZ SAHİPLERİNİ BULACAK

Türkiye Jürisinin belirlediği adayların Alman sinemacılardan oluşan jüri tarafından değerlendirilmesinden sonra kazanan sanatçılara ödülleri 19.Türk Film Festivali | International / Frankfurt/M.’ in kapanış töreninde takdim edilecek.

FESTİVAL ONUR ÖDÜLLERi

Türkiye’den T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, T.C. Frankfurt Başkonsolosluğu ile Almanya’dan Hessen Eyaleti Bilim ve Sanat Bakanlığı ,Frankfurt Anakent Belediyesine bağlı Kültür Dairesi ile Şehircilik ve Pazarlama dairesi ,Filmhaus Frankfurt ve sponsorlarımızın desteği, Kültürlerarası Transfer Derneği tarafından ve TÜRSAK Vakfı Türkiye proje ortaklığı ile Hüseyin Sıtkı başkanlığında TÜRSAK Vakfı iş birliği ile Kültürlerarası Transfer Derneği tarafından düzenlenen, 19.Türk Film Festivali | International / Frankfurt/M.’nin “Yaşam Boyu Onur ve Vefa Ödülleri” sahipleri de belli oldu.

Sunuculuğunu Yosi Mirzahi ve Nadide Kepçenin yapacağı Açılış gecesinde 13 üncü kez verilecek Yaşam Boyu Onur ödüllerinin sahipleri; 1979 yılında Altın Portakal Film Festivali En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü'ne layık görüldüğü Hazal filminin ardından aynı ödülü 1996 yılında Solgun Bir Sarı Gül filmindeki performansıyla tekrar kazanan, Karanlıktakiler, Vizontele, Kaç Para Kaç,Vizyontele Tuuba, Mutluluk, İz ve Piano Piano Bacaksız gibi filmlerde rol alan usta oyuncu Meral Çetinkaya ile 1974'de sinema dünyasına müzikleriyle can veren, 1978'de"Fırat’ın Cinleri", 1982'de"Kırık bir aşk hikayesi", 1991'de"Gizli yüz" filim müzikleri ile Altın Portakal ödülünü alan, 149 film, 58 dizi ve 10'un üzerinde belgesel müziği yapan usta müzisyen Cahit Berkay olacaktır.

Vefa Ödüllerini ise Sadri Alışık'ın baş rollerini oynadığı "Turist Ömer" serisi filmlerle büyük bir başarı yakalayan senarist, yönetmen, film yapımcısı, oyuncu, film dağıtımcısı, film müzikçisi, söz yazarı ve besteci Hulki Saner ile erken yaşta aramızdan ayrılan ünlü sinema ve dizi oyuncusu Oya Aydoğan’ın ailelerine takdim edilecek.

Açılış Filmi; “Kapı”

Kadir İnanır'ı 50'nci sanat yılını kutladığı 'Kapı' filmi festivalin 28 Ekim’de açılış filmi olarak sinemaseverlerle buluşacak.

Yönetmenliğini Nihat Durak’ın yaptığı başrollerini Kadir İnanır,Vahide Perçin, Timur Acar, Erdal Beşikçioğlu ve Aybüke Pusat’ın paylaştığı film, yirmi beş yıl önce Mardin’den Berlin’e göç eden bir ailenin hikayesini anlatıyor.

Sinema sanatı aracılığıyla Türkiye ve Almanya toplumları arasındaki ekonomik ve kültürel paylaşımı artırmayı ve birlikte yaşam kültürüne katkıda bulunmayı amaçlayan Türk Film Festivali | International / Frankfurt/M. her yıl Türk sinemasının nitelikli örneklerini Almanya'da geniş kitlelerle buluşturuyor.