news-details

Euro Bölgesi ZEW Ekonomik Hissiyatı Verisi Kritik Olabilir!

Haftanın ilk işlem gününde Suudi Arabistan’da Saudi Aramco Petrol Firmasının tesesine düzenlenen saldırı sonrasında piyasalarda volatil hareketler görüldü. Nitekim Aramco’ya ait 2 fabrikaya düzenlenen silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırısı düzenlenmesi tedariğin yarıya inmesinin ardından petrol fiyatlarında sert düşüş hareketini beraberinde getirdi. Özellikle bu durum petrol fiyatları dışında; güvenli liman ürünlerinden Ons Altın, Japon Yeni gibi ürünlere kaçışı tetiklerken buna bağlı gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kayıpları yaşandı. Geçtiğimiz haftayı pozitif kapatan TL varlıkları, hafta başında tüm kazançlarını geri verdi diyebiliriz. Ayrıca yurt içi tarafta Türkiye İstatik Kurumu (TÜİK)’nun açıklamış olduğu Perakende Satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.7 azalırken, aylık bazda ise yüzde -1.5’lik bir daralma görüldü. Bunun yanı sıra İşsizlik Oranı Ağustos ayında yüzde 13.0 seviyesinde açıklandı. Küresel tarafta da piyasaların odak noktasında Suudi Arabistan’da yaşanan saldırı sonrasında panik havası hakim. Keza ABD ve İran arasında ( ABD’nin Husileri desteklediği için ) gerginliğin yükselebileceğine dair piyasalarda oluşan algı güvenli liman ürünlerine olan kaçışı beraberinde getirdi. Bunla beraber OPEC Genel Sekreteri ve IEA Başkanı, petrol piyasasındaki son olaylar değerlendirirken, OPEC kaynaklarından alınan bilgiye göre Suudi yetkililerin bölgede durumu kontrol altına almasından dolayı memnun oldukları açıklamaları takip edilen önemli açıklamalar arasındaydı. Nitekim Rusya Enerji Bakanı’nın, Acil olarak bir OPEC+ toplantısı düzenlenmesi ihtiyacı söz konusu olmadığını ve Suudi Arabistan’dan kaynaklı oluşan üretim açığını kapatmak için yeterli ticari petrol stoğunun mevcut olduğunu açıklaması dikkatleri çekti. Diğer taraftan Avrupa tarafına bakıldığında ise; Brexit meslesine dair gelişmeler yine gündemde kalmaya devam ediyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnsonn’ın, önümüzdeki birkaç gün içinde sağlanacak ilerleme Brexit anlaşmasına varılması olasılığı için anahtar olacak ifadeleri yankı yaratırken İngiltere Dışişleri Bakanı’nın, 31 Ekim’de AB’den ayrılığın gerçekleşeceğini ve AB Zirvesinde bir anlaşmaya üzerinde uzlaşı sağlanmasının ihtimalinin yüksek olduğuna dair söylemleri kritikti. Yeni günde ise Euro Bölgesi ve Almanya ZEW Ekonomik Hissiyatı rakamlarının dışında ABD’de açıklanacak Sanayi Üretimi rakamları takibimizde olacaktır. Yine gün içinde küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması gibi konuların yanı sıra Suudi Arabistan’da meydana gelen saldırıya yönelik gelebilecek haber akışları piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir.

EURUSD

Veri akışı bakımından sakin geçirdiğimiz hafta açılışında küresel risk unsurları ön planda yer aldı. Özellikle Orta Doğu’da Suudi Arabistan menşeli petrol şirketinin tesislerine yapılan saldırılar sonrası oluşan gerginlik piyasalarda endişelere neden oldu ve Dolar varlıkları güvenli liman talebiyle birlikte güç kazandı. Öte yandan dün Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin güvercin tondaki açıklamaları da paritedeki aşağı yönlü hareketleri destekledi. Özellikle ECB’nin müstekbal başkanı Christine Lagarde ve baş ekonomisti Philip Lane’in parasal genişlemenin devam edeceğine yönelik açıklamaları Euro varlıkları üzerinde baskı yarattı. Bugünde yine dikkatlerimiz Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler başta olmak üzere küresel risk unsuru olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları ve Brexit gibi konuların üzerinde olacak. Ayrıca majör merkez bankası yetkililerinin açıklamalarının yanı sıra yarın yayınlanacak olan FED/FOMC toplantılarına yönelik beklentilerde parite üzerinde volatil hareketlere neden olabilir. Ekonomik takvimde ise Almanya’dan ZEW Endeksleri, ABD’den ise Sanayi ve İmalat Üretimi rakamları açıklanacak.

Teknik seviyeler;

Dirençler; 1.1030, 1.1055, 1.1070, 1.1100, 1.1135

Destekler; 1.0985, 1.0970, 1.0940, 1.0920, 1.0900

USDTRY

Geçtiğimiz hafta genelinde pozitif eğilimde devam eden kur fiyatları özellikle Cuma günü ABD’de açıklanan verilerle toparlanmaya başlamasının ardından haftasonunda Saudi Aramco’nun iki petrol tesisine düzenlenen saldırı sonrasında küresel tarafta risk unsurları artarken güvenli liman ürünlerine ( Ons Altın, Japon Yeni vs. ) kaçışı tetiklerken gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kayıplarını beraberinde getirdi. Bununla birlikte geçtiğimiz yurt içinde açıklanan Perakende Satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.7 azalırken, aylık bazda ise yüzde -1.5’lik bir daralma görüldü. Bunun yanı sıra İşsizlik Oranı Ağustos ayında yüzde 13.0 seviyesinde gerçekleşti. Yeni günde ise yurt içi veri akışı açısından sakin bir gün bizleri beklerken ABD’de açıklanacak Sanayi Üretimi rakamları takip edilecektir. Ayrıca yeni günde yine küresel risk unsurlarının yanı sıra yurt içinde; jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışları kur tarafında hareketliliğin artmasına neden olabilir.

Teknik Seviyeler;

Dirençler: 5.7500, 5.7850, 5.8225, 5.8500, 5.8775

Destekler: 5.7050, 5.6825, 5.6500, 5.6275, 5.5950

GBPUSD

Hafta sonunda Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler piyasanın açılışına damgasını vurdu. Özellikle Suudi Arabistan’a ait bir petrol şirketine yapılan saldırılar sonucunda ABD ile İran arasındaki ilişkilerin neredeyse kopma noktasına gelmesi küresel risk iştahına darbe vurarak Dolar varlıklarını güçlendirdi ve Brexit tarafında yaşanan olumlu gelişmelere rağmen parite tarafında satış yönlü işlemler hakim oldu. Öte yandan Çarşamba akşamı yayınlanacak FED/FOMC kararlarına yönelik beklentiler de yine fiyatlamalar üzerinde etkiliydi. Brexit kanadında ise İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, anlaşmalı bir ayrılık istediğine yönelik açıklamaları dikkat çekiciydi. Bugünkü ekonomik takvimde ise İngiltere’den önemli bir veri akışı beklenmese de Brexit konusuna dair gelişmeler takip edilecek. ABD tarafında ise Sanayi ve İmalat Üretimi rakamlarının yanı sıra başta ticaret savaşları olmak üzere küresel risk algısını değiştirebilecek konulara yönelik gelebilecek ekstra haber akışları izlenecek.

Teknik seviyeler;

Dirençler; 1.2465, 1.2500, 1.2525, 1.2555, 1.2600

Destekler; 1.2390, 1.2365, 1.2310, 1.2280, 1.2240

BRENT PETROL

Geçtiğimiz hafta sonunda Aramco tesislerine yapılan Drone saldırısı sonrasında; jeopolitik risk kaynaklı tarihin en büyük arz kısıntısının yaşanması ile; hafta açılışında sert bir gapli açılış görüldü. Sabah saatlerinde ise; ABD tarafının İran’ı hedef alan açıklamalarına karşın, AB ve OPEC üyelerinden gelen itidal çağrıları ve arza dair eksikliğin tolere edilebileceğine dair açıklamalar ile geri çekilmeler oluştu. Ancak, bu sefer de; İran destekli Husi güçlerinden gelen: Aramco tesislerinin hedef olmaya devam edeceğine dair açıklamalar ve İran’ın, Birleşik Arap Emirlikleri bandıralı yeni yakıt tankerlerini ele geçirdiğine yönelik haber akışları ise geri çekilmeleri sınırladı. Ayrıca, Aramco’nun üretiminin eski haline dönmesinin haftalar, hatta aylar alabileceğine dair haber akışları ve ülkeden Bahreyn’e yapılan sevkiyatın durdurulduğuna dair haber akışları da yeniden yukarı yönlü ataklar oluşturdu. Bugün de yine; Suudi Arabistan’ın üretim durumu başta olmak üzere OPEC/OPEC+ başta olmak üzere önemli üreticilerden gelecek açıklamalar kritik olacak. Ayrıca; diğer küresel risk unsurları, makroekonomik veriler ve majör merkez bankalarına dair beklentilerle global petrol talebine dair beklentiler de oynaklıklara neden olabilir.

Teknik Seviyeler;

Dirençler: 68.60, 68.90, 69.20, 69.55, 70.00

Destekler: 68.10, 67.95, 67.50, 67.10, 69.75

ONS ALTIN

Hafta açılışında Ortadoğu’daki jeopolitik risk artışları ve Çin’den gelen önemli verilerdeki zayıflığın; global daralma endişeleri ile borsalarda satışa ve buna paralel olarak güvenli liman varlıklarında alışa neden olmasıyla yukarı yönlü gapli açılış yapan Değerli Metal, gün içerisinde bazı yatıştırıcı açıklamalar ile geri çekilmiş; ancak, gerek yine bazı gerginliğe neden olabilecek açıklamalar gerekse Brexit’e dair bazı tedirgin edici söylemler ile de geri çekilmeler sınırlı kalmıştı. Bugün de yine; küresel risk unsurlarına dair gelişmeleri öncelikli olarak takipte olacağız. Ayrıca, küresel ekonomik görünüm ve buna paralel olarak emtia talebine etkileri açısından kritik olan; önemli makroekonomik verilerin sonuçları ve yarın akşam açıklanacak olan FED/FOMC(Federal Açık Piyasa Komitesi) toplantı kararlarına dair öngörüler de, Dolar Endeksi ile tahvil ve pay piyasaları üzerinden Sarı Metal’de direkt veya dolaylı yoldan volatil hareketlere neden olabilir.

Teknik Seviyeler;

Dirençler: 1502, 1507, 1512, 1518, 1522

Destekler: 1495, 1492, 1487, 1484, 1480

IşıkFX Sabah Forex Bülteni