news-details

ABD’de fiyatlamalar: Ticaret savaşları endişeleriyle satıcılı seyir izledi

Haftanın son işlem gününde ABD'li yetkililer, Çin’e yönelik portföy akımlarını sınırlandırmayı ve Çinli şirketleri ABD borsasından çıkarmayı değerlendirdiklerini açıklamaları sonrası alevlenen ticaret savaşları endişeleri sebebiyle satıcılı seyir izledi. Bu doğrultuda, Dow Jones endeksi %0,26 düşüşle 26.820,25 puan seviyesinden kapatırken, S&P 500 endeksi de %0,53 değer kaybı ile 2.961,79 puandan tamamladı. Nasdaq endeksi ise Çin menseili şirket hisselerinde görülen sert düşüşler sonucunda %1,13 gerilemeyle kapanışı 7.939,63 puan seviyesinden gerçekleştirdi. Sektörler tarafında da yarı iletken madde üreticisi Micron’un ileriye dönük öngörülerinin analist beklentileri karşılamaması sonucunda hissede yaşanan %11’lik düşüşün diğer sektör hisselerini de aşağı çekti.

Asya’da fiyatlamalar: Zayıf seyrini sürdüren imalat PMI verisi sebebiyle ekside seyrediyor

Bu sabah Asya piyasaları, imalat PMI verisinin beklentinin üzerinde gelmesine karşın zayıf seyrini sürdürerek ticaret savaşları sürecinin Çin imalat sektörü üzerindeki olumsuz etkilerini öne çıkarması üzerine negatif seyir izliyor. Nikkei endeksi %0,85 gerilerken, Shangai endeksi %0,40 düşüş kaydediyor. Hang Seng de ise %0,29 artıda. Bu arada ABD vadelilerde alıcılı seyir hakim.

Avrupa’da fiyatlamalar: ABD kaynaklı artan belirsizliklere karşın alıcılı seyir izledi

Geçtiğimiz Cuma günü Avrupa piyasaları, ticaret savaşları ve ABD’deki politik endişelerin yarattığı belirsizliğe karşın artıda kapattı. Bu doğrultuda, Stoxx 600 endeksi %0,42 yükselirken, CAC 40 endeksi %0,36 değer kazandı. Dax endeksi de %0,75 artış kaydetti. Sektörler tarafında enerji sektörü hisseleri %0,4 değer kaybederken, temel maddeler sektörü hisseleri %1,6 yükselişle en çok artanların başında geldi.

Yurt içi piyasalarda fiyatlamalar: YEP’in de desteğiyle pozitif görünüm sürebilir

Haftanın son işlem gününde GOÜ piyasalarındaki negatif seyre karşın TL ve petroldeki destekleyici görünümün etkisiyle %0,26 yükselişle 102.211 puan seviyesinden başlangıç yapan endeks, gün içerisinde küresel piyasalarda risk iştahının artması ve bankacılık hisselerinde yoğunlaşan alımlarla %3,15 yükselişle 105.152,17 puan seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksi %6,84 yükseliş kaydederken, sanayi endeksinin %1,53 yükseldiği takip edildi. Toplam işlem hacmi 11,5 milyar TL seviyesinde son üç aylık ortalama işlem hacminin üzerinde gerçekleşti. Endekse detaylı olarak bakıldığında, New York açılışının ardından bankacılık sektörü hisselerine gelen alımların endeksi desteklediği takip edildi.

Yeni güne başlarken, bu sabah açıklanan Çin imalat PMI verisinin zayıf seyrini sürdürmesine karşın, geçtiğimiz Cuma günü yaptığı sert söylemlerin aksine ABD’nin Çin’li şirketlere karşı hemen aksiyon almadıklarını belirtmesi sonucunda GOÜ piyasalarında yatay karışık seyrin hakim olduğunu görüyoruz. Ayrıca Çin’li yetkililerin ticaret anlaşmazlığını soğukkanlı ve mantıklı bir yaklaşımla çözmeyi ümit ettiklerini dile getirmeleri de piyasadaki mevcut görünümü destekliyor. Bugün açıklanacak Yeni Ekonomi Programını (YEP) da düşündüğümüzde, endeksin pozitif görünümünü sürdüreceğini tahmin ediyoruz.

Bugün yurt içinde dış ticaret dengesi ve yabancı turist girişi verileri takip edilecek. Yurt dışında ise ABD’de Chicago PMI, Euro Bölgesi’nde işsizlik, İngiltere’de ise büyüme verileri izlenecek.

Haftanın son işlem gününde USD/TL paritesi yatay seyrederken, TL cinsi tahvil faizleri sınırlı geriledi. Toplam işlem hacmi artarak 2,5 milyar TL seviyesinde oluşurken, işlemlerin kısa ve uzun vadeli kıymetlerde yoğunlaştığı izlendi. Bu çerçevede 2 yıllık gösterge tahvil bileşik faizi 5 baz puan gerileyerek %14,13, 10 yıllık gösterge tahvil bileşik faizi ise 6 baz puan gerileyerek %13,93 seviyesinden haftayı tamamladı. TL likidite tarafında ise TCMB’nin repo yoluyla sağladığı toplam fonlama tutarı 39 milyar TL’ye, ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti de %16,29 seviyesine yükseldi.
Türkiye 10 yıllık USD cinsi Eurobond getirisinde yıl başındaki %6,60 seviyesi test edilirken, 5 yıllık CDS priminde de 360 seviyesine kadar geri çekilme görüldü. Emsal ülke Eurobondlarına göre yüksek getiri avantajı sunan Türk Eurobondlarına, risk iştahındaki artışa bağlı olarak ilginin artmasını güçlü ihtimal olarak değerlendiriyoruz.
Avrupa Bölgesin’den gelen zayıf ekonomik veriler ve AMB’nin şahin üyelerinden Sabine Lautenschläger’ın istifasıyla Euro/Dolar paritesinde düşüş hızlanarak 2017 yılından beri en düşük seviyeyi gördü. AMB üyelerinin daha fazla faiz indirimine yer olduğu açıklamaları ile olumlu gelen ABD verileri Euro/Dolar paritesi üstünde satış baskısı yaratmaya devam ediyor.

Yurt içi Haberler

• Ekonomide gelecek üç yılın yol haritası niteliği taşıyan YEP’in Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Albayrak tarafından duyurulması öngörülüyor. YEP ile 2020-2022 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergeler belirlenmiş olacak. Genel ekonomik koşulların gerekleri doğrultusunda hazırlanan planda, temel ekonomik büyüklükler yanında, makro politikalar, ilkeleri ve hedefler de yer alacak (Haberin detayına buradan ulaşabilirsiniz).

• TCMB´nin kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranları hakkında değişiklik yapılmasına dair tebliği Resmi Gazete´de yayımlandı. Buna göre TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı %2'den %1,60´a düşürüldü. Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanan %1,60 aylık azami akdi faiz oranı ise %1,28´e indirildi. TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı %2,40´tan %2´ye, yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı %2´den %1,68´e düşürüldü. Yeni faiz oranları 1 Ekim 2019 tarihinde yürürlüğe girecek.

Yurt dışı Haberler

• ABD Başkanı Trump, Twitter hesabından paylaştığı videoda, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından azil soruşturması başlatan Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisine sert eleştiriler yöneltti.

• ABD çekirdek kişisel tüketim harcamaları Ağustos ayı verisi aylık bazda % 0,1 seviyesinde, beklentinin altında artış kaydetti. Büyümenin %66’sını tüketim harcamalarının oluşturduğu ABD ekonomisinde, Şubat ayından beri görülen en düşük seviyeye gerileyen veri, büyümenin hızının yavaşladığına ilişkin endişeleri öne çıkardı.

• AB Komisyonu Başkanı Juncker, Brexit konusunda uzlaşma olmaması durumunda, bunun sorumlusunun İngiltere olacağını söyledi.

• Euro Bölgesi tüketici güveni Ağustos ayı verisi beklentiyi aşmasına karşın zayıf seyrini sürdürdü.

Şirket Haberleri

Otokar (OTKAR, Pozitif): Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından 26 Eylül tarihinde duyurulan otomotiv sektörüne yönelik yerli üretime özel işbirliklerine, yeni firmalarda katıldı. Araç sahibi olmak isteyen müşterilere uygun koşullar ile finansman sağlanması hedeflenen kampanyaya son olarak Otokor ve BMC firmaları dahil oldu.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Galatasaray Spor Kulübü Derneği mülkiyetinde bulunan Beykoz İlçesi Riva Mahallesinde kain taşınmazlar ile Bakırköy İlçesi Şenlik Mahallesinde kain taşınmaz (Florya) üzerinde proje geliştirmek amacıyla Galatasaray Spor Kulübü Derneği ile şirket arasında 2016 yılında imzalanan protokoller fesih edildi.

Halk Yatırım Araştırma