news-details

TCMB ve Avrupa Merkez Bankasının Faiz Kararı Bekleniyor

BIST100… TCMB ve Avrupa Merkez Bankasının Faiz Kararı Bekleniyor… Küresel piyasalarda artan risk iştahına ve parasal genişlemeye yönelik beklentilere bağlı olarak hisse senetleri yükselişini sürdürdü ve BIST100 endeksi bankalar öncülüğündeki yükselişine devam etti. Çin'in ticaret savaşının olumsuz etkilerini giderebilmek adına harekete geçebileceğine ilişkin işaretlerin görülmesi üzerine artan iyimserlik de piyasaları olumlu etkilemeye devam etti. Bir süredir piyasaların fiyatlama davranışlarında etkili olan TCMB ve Avrupa Merkez Bankası toplantıları günün takip edilecek en önemli haber akışları arasında yer alacak. Merkez Bankalarının faiz kararı sonrasında gerçekleştireceği basın toplantısında piyasalara vereceği mesajlar ve sözlü yönlendirmelerin piyasaları etkileme potansiyeli bulunuyor. Olumlu haber akışlarının pozitif fiyatlamalara olan desteğiyle endeks günü %0.70 yükselişle 101,922 puandan tamamladı.

USDTRY… Dolar TL Yön Arayışında… Hafta başında ABD'den gelen S400 açıklaması ve Merkez Bankası faiz kararı beklentileri TL'de aşağı yönlü baskı yaratırken, gün içerisinde gelen haber akışları TL'deki yükselişe destek oldu. ABD ile güvenli bölge meselesi ve TCMB'nin faiz kararı fiyatlamalarda etkili olmaya devam ederken, TL'deki yön arayışı sürüyor. Piyasalar TCMB'nin faiz kararına ve sonrasında düzenleyeceği basın toplantısına odaklandı. Dolar TL yeni işlem gününün ilk saatlerinde 5.76 seviyelerinde işlem görüyor.

EURTRY… Merkez Bankaları Toplantıları Öncesinde TL'deki Yön Arayışı Devam Ediyor… ECB ve TCMB toplantıları TL varlıkların fiyatlamasında etkili olmaya devam ediyor. ECB ve TCMB'ni kritik faiz kararı öncesinde Euro TL kuru 6.34 seviyelerinde işlem görüyor.

EURUSD… Piyasalar ECB Toplantısına Odaklandı… Euro bölgesinden gelen zayıf makroekonomik veriler ve ECB'nin parasal genişleme operasyonlarına ilişki beklentiler ile son 2 yılın en düşük seviyesine gerileyen paritede gözler ECB'nin bugün gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısına çevrilmiş durumda. ECB'nin alacağı faiz kararı ve basın toplantısında piyasalara yönelik bir sözlü yönlendirme farklı fiyatlamalara yol açabilme potansiyeli bulunuyor. Doların global piyasalarda değer kazanması sonucunda parite 1.10 seviyesinin altına gerilerken sabah saatlerinde 1.1006 seviyelerinde işlem görüyor.

XAUUSD… Ons Altın 1500 $ Seviyesinin Altında İşlem Görmeye Devam Ediyor… Gelecek ay Washington'da gerçekleştirilecek ABD-Çin ticaret görüşmeleri öncesinde Çin, ABD'den ithal edilen bazı ürünlere 1 yıla kadar muafiyet tanındığını açıkladı. Ticaret savaşında tansiyonun düşmesi ve güvenli liman alımlarının azalmasıyla birlikte düşüşe geçmişti. Sonrasında ABD tahvil piyasasındaki satışların durulmasıyla birlikte son 1 ayın en düşük seviyesinden yükselişe geçti. Merkez Bankalarının faiz indirimleri ve parasal genişleme operasyonların altın fiyatlamalarında etkili olmaya devam edecek. Ons altın yeni işlem gününün ilk saatlerinde 1496 $ seviyelerinde işlem görüyor.

GLDGR…Global ve Yerel Gelişmeler Gram Altındaki Yatay Seyri Sürdürüyor… Dolar TL ve ons altındaki dalgalı seyir gram altın fiyatlarında belirleyici olmaya devam ediyor. Gram altın sabah saatlerinde 277 TL seviyelerinde işlem görüyor.

BRENT… Ham Petrol Stokları Azaldı… ABD Başkanı Donald Trump'ın birçok konuda güçlü bir anlaşmazlık içinde olduğunu söylediği Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'u görevden almasını piyasalar, ABD'nin İran ve Venezüela'ya karşı daha az şahin bir tutum izleyeceği şeklinde okumasıyla petrol fiyatları yükselişe geçti. Ham petrol stoklarındaki düşüş ve Çin'in ticaret savaşının etkilerini giderebilmek adına ek önlemler alması fiyatlara yukarı yönlü baskı yapmaya devam ediyor. Öte yandan piyasalar OPEC üyesi ülkelerin temsilcilerinin Abu Dhabi'deki üretim kısıntısı anlaşması görüşmesini takip edecek. Brent petrol yeni işlem gününün ilk saatlerinde 61 $ seviyelerinde işlem görüyor.

S&P500… Endeks ABD'nin Çin'e Yönelik Vergiyi Ertelemesiyle Destek Buldu… Çin'in ABD'den ithal ettiği bazı ürünleri vergiden muaf kategoriye alması global piyasalardaki risk iştahını artırırken, ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik olumlu beklentiler ile birlikte S&P 500 endeksi günü %0.72 yükselişle 3000 puandan tamamladı.

Alan Yatırım A.Ş.