news-details

ECB için çare faiz değil

AVRUPA

“ECB İçin Çare Faiz Değil!”

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını 30 Nisan Perşembe günü saat 14.45’te açıklayacaktır. Piyasa katılımcıları faiz oranlarında herhangi bir değişiklik beklemezken, başkan Lagarde’in yapacağı açıklamalar öne çıkacaktır. ECB’nin faiz hamlelerine karşı para politikası tepkisiz kalma devam ederken, çarenin faiz değil maliye politikaları olduğu net olarak gözükmektedir. Bu durumu Lagarde yaptığı açıklamalar ile kabullenerek teyit etmektedir. Almanya’nın mali politikalarda yumuşaması ve hazır olduğunu ilan etmesi sonrasında icraatların devreye girmesi ve ne kadar kalıcı olacağı piyasanın takip listesinde yer alacaktır. ECB’nin toplantısında Lagarde konuşması öne çıkarak mali politikalarda neler yapıp yapamayacaklarına ilişkin açıklamaları başta EURUSD olmak üzere Euro varlıkları üzerinde etkili olacaktır.

PİYASANIN ROTASI

Merkez Bankası Kendisine Hareket Alanı Açtı…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 3,240,248 – tedaviye pozitif cevap veren 985,616 – ölü sayısı 228,010 kişiye ulaşmıştır. Virüsün global tarafta tepe noktaya ulaşması ve iyileşen sayısının artması pozitif olarak devreye girmektedir.

TCMB, enflasyon raporunda 2020 yılı enflasyon tahmini %8,2 seviyesinden %7,4 seviyesine indirmiştir. Bu indirim TCMB’nin enflasyona bağlı para politikasında manevra alanı tanırken, faiz indirimlerinin devam etmesini destekleyici bir unsur olarak devreye girecektir. Ayrıca Uysal IMF ile kaynak ve SWAP noktasında girişimimiz yok şeklinde açıklamada bulundu.

TCMB Başkanı Uysal’ın açıklamaları;

 

Bugün günlerden ECB olacaktır. ECB’nin faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapılması beklenmezken, Lagarde konuşması öne çıkacaktır. ECB’nin faiz hamlelerine karşı para politikası tepkisiz kalma devam ederken, çarenin faiz değil maliye politikaları olduğu net olarak gözükmektedir. Bu durumu Lagarde yaptığı açıklamalar ile kabullenerek teyit etmektedir. Almanya’nın mali politikalarda yumuşaması ve hazır olduğunu ilan etmesi sonrasında icraatların devreye girmesi ve ne kadar kalıcı olacağı piyasanın takip listesinde yer alacaktır.

Fiyatlama dinamiklerinde S&P500 endeksi virüse ilişkin pozitif haber akışı ile 2900 üzerinde hareket ile 2932 seviyesinde fiyatlanmaktadır. Kısa dönemli 2900 seviyesi üzerindeki hareket takip edilebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,6062 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde hareketine devam etmektedir. (%0,50 altı negatif!) fiyatlama dinamiklerini negatif tetikleme adına tahvil faizinin negatif tarafa geçmesi beklenebilir ki bu durum mevcut aşamada oldukça zayıf gözükmektedir. Altın $1700 seviyesi üzerinde $1713 seviyesinde bulunurken, güçlü Dolar teması önde olmaktadır. USDTRY paritesi 6,90 üzerinde kalıcılık ile 6.9873 seviyesi ile psikolojik 7 seviyesine yakın fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS 574.085 seviyesi ile 5 yılın zirvesinden gerilemektedir.

Gelişmekte olan ülkelerin günlük kur performansları (yeşil + / kırmızı -);

Türk Lirası; %4.92 değer kaybı

 

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı