news-details

Maden suyu sektörünün paydaşları sektörün geleceğini, fırsatları konuştu

Kongre Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Saygı: “Tüketici Eğilimleri Değişti”

Kızılay İçecek Genel Müdürü Metin Kul: “Gerek Lojistikte Gerek Şişe Fiyatlarından Dolayı

Sıkıntılar Yaşanıyor”

Krones Genel Müdürü Mustafa Karpuz: “Geri dönüşlü sistemlerin mutlaka proje içerisinde dizayn edilmesi lazım”

Masuder Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ömer Kızıl: “Doğalgaz fiyatlarına bağlı olarak cam şişe fiyatlarında büyük artışlar oldu”

Kızılay Doğal Maden Suları tarafından ikincisi düzenlenen ve “Bir Ömür Maden Suyu” temasıyla öne çıkan Uluslararası Maden Suyu Kongresi’nde “Sektörün Geleceği, Fırsatlar ve Tehditler” başlıklı panel sektördeki önemli isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Türkiye’de maden suyu alanında araştırmalar yapmış akademisyenler ve sektör paydaşları Kızılay Doğal Maden Suları ev sahipliğinde düzenlenen II. Uluslararası Maden Suyu Kongresi kapsamında 17 Kasım Perşembe günü Emaar Address Istanbul Hotel’de bir araya geldi. Kongrenin ilk gününde gerçekleştirilen “Sektörün Geleceği, Fırsatlar ve Tehditler” başlıklı panel büyük ilgi gördü.

Moderatörlüğünü Future Bright Kurucusu Akan Abdula’ın yaptığı panele Krones Genel Müdürü Mustafa Karpuz, MASUDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Uludağ İçecek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ömer Kızıl, Kızılay İçecek Genel Müdür Metin Kul ve Kongre Bilim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Birol Saygı katıldı.

Panelde konuşan Kızılay İçecek Genel Müdürü Metin Kul, sektör içinde yaşanan gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Kul, “Maden suyunda ekonomik büyüklük çok önemli. Ülkemiz, 9 milyarlık bir ekonomiye sahip. Türkiye’de kişi başı yaklaşık maden suyu tüketimi 15 litre. Avrupa’nın bu anlamda çok gerisindeyiz. Ancak ciddi fırsatlar da var önümüzde. Sektöre baktığımızda, pandemiyle artan sağlık trendi ile birlikte sektör pazar payı ciddi oranda büyüdü. Ancak gerek lojistik gerek şişe fiyatlarından dolayı bazı sıkıntılar yaşanıyor. Ürün kategorilerini geliştirmek için dünya trendlerini takip ediyoruz. Tüketici trendlerini takip ediyoruz. Ar-GE merkezlerine gelişmeler yapıyoruz ve yatırıma sürekli devam ediyoruz” dedi.

Kongre Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Saygı, pandemi ile birlikte tüketici eğilimlerinin değiştiğine dikkat çekti. Saygı, “Tüketicinin önüne bir ürün koyduğunuzda bunun içeriğini bilmek istiyor. İçerisinde ne var nereden geldi bunu bilmek istiyor. Pandemiyle birlikte tüketici eğilimleri de değişti. Artık sağlığa dayalı tüketim pandemi ile birlikte daha dikkat edilir bir duruma geldi. Maden suyunun en büyük avantajı sağlığa faydalı olması. Bu çok önemli bir kriter” diye konuştu.

Krones Genel Müdürü Mustafa Karpuz panelde yaptığı konuşmada maden suyu sektöründe üretim teknolojisi alanında Türkiye’de gelinen son durumu değerlendirdi. Karpuz, “Kâr marjının bu kadar düşük olduğu bir ürünün piyasada rekabetçi olabilmek için elinizdeki sistemin çok üst düzeyde olmak lazım. Gerek sayısal gerek hijyen gibi konularda çok ucuza mal etmeniz lazım. Enerji maliyetlerinin çok arttığı bu noktada bundan sonraki noktada yatırımlarda alınacak olan hatların tesislerin çok iyi analiz edilmesi lazım. Şu andaki tek yönlü sistemler yerine geri dönüşlü sistemlerin mutlaka proje içerisinde dizayn edilmesi lazım” dedi.

En sağlıklı içeceğin maden suyu olduğunu belirten MASUDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Uludağ İçecek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ömer Kızıl, “Maden sularının yüzde doksan dokuzu cam şişede en sağlıklı ve en ekonomik. Şu anda hiçbir içecek cam şişede bu kadar ekonomik olamaz. Ne yazık ki doğalgaz fiyatları arttığı için cam şişenin yüzde kırkı doğalgaza bağlı cam şişe fiyatlarında artış oldu.” dedi.  


Hibya Haber Ajansı