news-details

Birleşmiş Milletler Piyasalara Yön Verdi

193 ülkenin devlet başkanının bir araya geldiği Birleşmiş Milletler toplantısı bu hafta gerçekleşti. ABD Başkanı Donald Trump İran için “İran böyle davrandıkça yaptırımlar gevşetilmeyecek, aksine daha da sıkılaştırılacaktır. Tüm ülkelerin İran’a karşı eyleme geçme sorumluluğu var. Hiçbir sorumlu ülke İran’ın kana susamışlığına ortaklık edemez" diye konuştu. ABD'nin başka ülkeler ile çatışma halinde olmadığını ifade eden Trump Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un ve ülkesinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi. “Ancak Kuzey Kore nükleerden arınmalı" dedi. Konuşmasında Çin'e de yer veren ABD Başkanı “Çin yalnızca taahhüt ettiği reformları hayata geçirmek konusunda başarısızlıkla kalmadı büyük pazara giriş engelleri ve ağır devlet yardımları, kur manipülasyonu, zoraki teknoloji transferi, fikri mülkiyet hakları hırsızlığı ve geniş bir yelpazede ticaret sırlarına bağımlı bir ekonomik modeli benimsedi ” söyleminde bulundu. Küresel bazda son iki haftadır yaşadığı kaybı toplamaya yakın olan dolar endeksi haftayı pozitif bir seyir ile kapattı.

Global bazda ve bölgesel ekonomilerde hafta boyunca yaşanan gelişmeler ve açıklanan veriler:

ABD Piyasalarında Yaşanan Gelişmeler

- Çin’in ABD’nin tarım şehirlerine gerçekleştireceği ziyaretin iptal olmasının ticaret görüşmeleri ile ilgisi olmadığı bildirildi.

- ABD vadeli endeksleri Washington'da derinleşen siyasi sıkıntılar nedeni ile satıcılı bir seyir izlerken ABD Hazine tahvilleri istikrar kazandı. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, "Son üç yılda faizleri ihtiyaç duymamamıza rağmen yükselttiğimiz ve ekonomiyi bize darbe vurabilecek şoklara karşı daha kırılgan yapan daha tehlikeli bir pozisyona getirdiğimiz endişesini taşıyorum" ifadelerini kullandı. Kashkari ayrıca "Umarım tekrar sıfır faiz seviyesine gelmeyiz. Şimdilerde beni endişelendiren bir konu, iş gücü piyasasının yavaşlıyor görünmesi. Piyasa bir ya da iki yıl öncesine göre kayda değer bir şekilde geri adım atmış durumda" vurgusunda bulundu.

- Trump Birleşmiş Milletlerde gerçekleştirdiği konuşmasında, “Çin yalnızca taahhüt ettiği reformları hayata geçirmek konusunda başarısızlıkla kalmadı büyük pazara giriş engelleri ve ağır devlet yardımları, kur manipülasyonu, zoraki teknoloji transferi, fikri mülkiyet hakları hırsızlığı ve geniş bir yelpazede ticaret sırlarına bağımlı bir ekonomik modeli benimsedi ” dedi.

- ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Donald Trump'ın görevinden azledilmesi için resmi girişimde bulunduklarını açıkladı. Pelosi: Trump'ın eylemleri ulusal güvenliğimizi baltalıyor ifadesinde bulundu. Bu gelişmenin ardından ABD vadeli endekslerinde satışlar derinleşirken Trump, "Bugün BM'de önemli bir gün, çok iş ve başarı var ve Demokratlar kasten daha çok son dakika vererek, bunu batırmak ve alçaltmak istiyorlar. Cadı avı çöplüğü. Ülkemiz için ne kötü." vurgusunda bulundu.

- Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarında oy hakkı bulunan Chicago Fed Başkanı Charles Evans, "Kararını aldığımız faiz indirimlerinden dolayı, enflasyon hedefimizi biraz aşabileceğimizi tahmin ediyorum ve bu nedenle diğer bir faiz indirimine ihtiyaç görmüyorum." ifadesinde bulundu. Yapılan son iki indirimin enflasyonu Fed'in hedef seviyesi olan yüzde 2'nin üzerine çıkarmaya yeterli olduğunu söyledi.

- ABD ekonomik büyüme %2 ile beklentilere paralel olarak açıklanırken, son üç haftanın zirvesine ulaşan işsizlik maaş başvuruları 213bin kişi ile beklentilerin üzerinde açıklandı. ABD askıdaki konut satışlar %1.6 ile beklentilerin üzerinde açıklandı.

- New York Fed gecelik repo işlemlerinde 50.1 milyar dolarlık, 14 gün vadeli repo işlemlerinde ise 60 milyar dolarlık menkul kıymet alarak piyasaya likidite sağladı.

- Donald Trump’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Çin’in ticaret pratiklerine yönelik şikayetlerini tekrarlamış ve “Çin yalnızca taahhüt ettiği reformları hayata geçirmek konusunda başarısızlıkla kalmadı büyük pazara giriş engelleri ve ağır devlet yardımları, kur manipülasyonu, zoraki teknoloji transferi, fikri mülkiyet hakları hırsızlığı ve geniş bir yelpazede ticaret sırlarına bağımlı bir ekonomik modeli benimsedi ” ifadelerinde bulunmuştu.

- ABD çekirdek dayanıklı mal siparişleri %0.5 ile beklentilerin üzerinde açıklanırken kişisel gelirler Ağustos ayında %0.4 artış gösterdi.

- New York Fed gecelik repo operasyonları ile piyasaya 22.7 milyar dolar likidite verdi.

Euro Bölgesinde Yaşanan Gelişmeler

- Euro Bölgesi Bileşik PMI Eylül ayında 50.4'e gerileyerek 51.9 seviyesi ile beklentinin altında kaldı.

- Üçüncü çeyrekte %0.1'lik büyümeyi işaret eden Euro Bölgesi Bileşik PMI verisi, IHS Markit'e göre gelecek aylara ilişkin daha fazla düşüşün sinyalini veriyor.

- Euro Bölgesi imalat PMI 45.6, Almanya imalat PMI ise 41.4 ile beklentilerin altında açıklandı.

- 49.1 olarak açıklanan Almanya Bileşik PMI verisi 2012 yılından itibaren en düşük seviyesine geriledi.

- Dünyanın en eski seyahat firması olan Thomas Cook'un resmen iflas ettiğini açıklamasının ardından Avrupa Borsaları çoğunluklu olarak satıcılı bir seyir izliyor. Türkiye'de hali hazırda 21 bin 33 konaklamalı misafiri bulunan firmanın Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan açıklamaya göre "Thomas Cook İngiltere misafirlerinin konaklamalarına ilişkin tüm ödemeleri İngiltere Kamu Otoritesi güvencesindedir." ifadesi kullanıldı.

- Almanya Merkez Bankası yayımladığı raporunda uzmanların Alman ekonomisinde art arda iki çeyreklik potansiyel bir daralmanın henüz endişe teşkil ettiğine inanmadıklarını belirtti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, "Ekonomideki yavaşlama; korumacı politikalar ve jeopolitik faktörlerin neden olduğu kalıcı belirsizliklerin uluslararası ticareti zayıflatmasından kaynaklanıyor." ifadelerini kullandı.

-Avrupa Merkez Bankası'nda Mario Draghi'nin görev süresinin dolmasıyla yerine geçmesi beklenen Christine Lagarde ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının küresel ekonomik büyümeyi 2020'de % 0.8 oranında düşürebileceğini belirtti.

- Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanlığına Bulgar asıllı Kristalina Georgieva seçildi.

- Avrupa Birliği Brexit Müzakerecisi Michel Barnier salı günü yaptığı açıklamada İngiltere hükumetinin herhangi bir yasal ve operasyonel alternatif öneri getirmediğini dile getirdi. Barnier, Johnson hükumetinden adım atmalarını beklediklerini belirterek "AB olarak hala gelecek tüm yasal ve operasyonel öneriler üzerinde çalışmaya hazırız" dedi.

- Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, "Para politikası çerçevesi iyi biliniyor ve merkez bankalarının reaksiyonları piyasalarca iyi anlaşılıyor. Makro ihtiyati önlemlerin çerçevesi ise halen az gelişmiş durumda. AB'de makro ihtiyati önlemlerin genel çerçevesi tamamlanmamış durumda. Sistematik risklerle daha etkili mücadele için analitik araçların, bankacılık sektörü dışındaki risklere karşı yeni enstrümanların ve daha açık politika çerçevelerinin belirlenmesi gerekiyor." dedi.

- Euro Bölgesi tüketici güveni -6.5 ile beklentilerin üzerinde açıklanırken, sanayi güveni -8.8 ile beklentilerin altında kaldı.

- İngiltere Merkez Bankası politika yapıcısı Michael Saunders, İngiltere Merkez Bankası'nın İngiltere anlaşmasız Brexit'ten kaçınsa bile faiz indirimine gidebileceğini ifade etti.

Asya Piyasalarında Yaşanan Gelişmeler

- Japonya imalat PMI verisi 7 ayın en sert daralmasını göstererek 48.9 olarak açıklandı.

- Yeni Zelanda Merkez Bankası beklentiler dahilinde faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek %1.00 oranında sabit tuttu.

Yurt İçi Piyasalarda Yaşanan Gelişmeler

- VakıfBank Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaretin finansmanında kullanılmak üzere Çin Exim Bank ile 140 milyon dolar tutarında bir yıl vadeli kredi anlaşması imzaladı.

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Türk Lirası cinsinden zorunlu karşılıklara uygulanan faizi Cuma günü yüzde 13'ten yüzde 8'e indirdi, faiz oranının geçerlilik tarihi 4 Ekim Cuma günü olarak belirlendi.

- Enflasyon dinamiklerinde iyileşme görüldüğünü, küresel gelişmelerin de etkisiyle para politikasında oluşan hareket alanının önemli kısmını Temmuz ve Eylül'de önden yüklemeli şekilde kullanmayı tercih ettiklerini söyledi. Ayrıca Uysal, "Bu kararı alırken hedeflediğimiz dezenflasyon politikasıyla büyük ölçüde uyumlu olan bir para politikası duruşu hedefledik." değerlendirmesinde bulundu.

- Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim için S-400 olayı Türkiye Amerika ilişkilerini kesinlikle bozmamalı çünkü bunlar savunma sistemleri noktasında Türkiye'nin ihtiyacıdır. Kaldı ki S-400 dediğimiz zaman Yunanistan'da, Bulgaristan'da, Slovakya'da var. Onlar da NATO ülkesi. Onlarda olunca oluyor da Türkiye gibi bir ülkede olunca niye olmasın?" dedi. ABD ve Türkiye arasında uzun geçmiş ve güçlü bağlara sahip bir ilişki olduğunu belirten Erdoğan, "Zaman zaman dünyadaki gelişen şartların da getirdiği sıkıntılar olmuyor değil ama bunun hiçbir zaman stratejik ortaklık düzeyindeki ilişkilerimize zarar vermesine müsaade etmedik, etmeyiz ve bu ortaklığımızın güçlenerek devamından yana olduk hep ve bugün de aynı konumdayız." vurgusunda bulundu.

- Türkiye ekonomik güven endeksi 86.00 ile bir önceki seviyenin altında açıklandı.

Diğer Gelişmeler

- İran Dış işleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yönelik saldırıdan İran'ı sorumlu tutmasına ilişkin ''Şimdiye kadar gördüğüm en sorumsuzca açıklamaydı. İran'ı suçluyorlar çünkü suçlayacak başka hiç kimseyi bulamadılar.'' dedi.

- İran lideri Hasan Ruhani, ABD'nin karşılıklı görüşmelere başlamak karşılığında tüm yaptırımları kaldırmayı teklif ettiğini söyledi.

30 Eylül 2019, Pazartesi

04:00 Çin İmalat PMI (Beklenti 49.5 / Önceki 49.5)

04:45 Çin Caixin İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Beklenti 50.2 / Önceki 50.4)

09:00 Almanya Perakende Satışlar (Beklenti %0.6 / Önceki -%2.2)

10:00 Türkiye Ticaret Açığı (Önceki -3.19B)

10:55 Almanya İşsizlik Oranı (Beklenti %5 / Önceki %5)

11:30 İngiltere Ekonomik Büyüme (Beklenti %1.2 / Önceki %1.2)

12:00 Euro Bölgesi (Beklenti %7.5 / Önceki %7.5)

Belirsiz OPEC Toplantısı

15:00 Almanya TÜFE (Beklenti %0.1 / Önceki -%0.2)

16:45 ABD Chicago Satın Alma Müdürleri Endeksi (Beklenti 50.5 / Önceki 50.4)

1 Ekim 2019, Salı

02:50 Japonya Tankan Büyük İmalatçılar Endeksi (Beklenti 2 / Önceki 7)

02:50 Japonya Tankan Büyük İmalat Dışı Endeksi (Beklenti 20 / Önceki 23)

07:30 Avustralya Merkez Bankası Faiz Oranı (Beklenti %0.75 / Önceki %1)

10:00 Türkiye İmalat PMI (Önceki 48)

10:55 Almanya İmalat PMI (Beklenti 41.4 / Önceki 43.5)

11:00 Euro Bölgesi İmalat PMI (Beklenti 45.6 / Önceki 45.6)

11:30 İngiltere İmalat PMI (Beklenti 47 / Önceki 47.4)

12:00 Euro Bölgesi TÜFE (Beklenti %1 / Önceki %1)

15:30 Kanada Ekonomik Büyüme (Beklenti %0.1 / Önceki %0.2)

17:00 ABD ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Beklenti 50 / Önceki 49.1)

2 Ekim 2019, Çarşamba

11:30 İngiltere İnşaat PMI (Beklenti 45 / Önceki 45)

15:15 ABD ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği (Beklenti 140K / Önceki 195K)

17:30 ABD Ham Petrol Stokları (Önceki 2.412M)

3 Ekim 2019, Perşembe

10:00 Türkiye TÜFE (Beklenti %15.51 / Önceki %15.01)

10:00 Türkiye ÜFE (Önceki %13.45)

10:55 Almanya Hizmet PMI (Beklenti 52.5/ Önceki 52.5)

11:00 Euro Bölgesi Markit Bileşik PMI (Beklenti 50.4 / Önceki 50.4)

11:30 İngiltere Bileşik PMI (Önceki 50.2)

12:00 Euro Bölgesi Perakende Satışlar (Beklenti %1.9 / Önceki %2.2)

16:45 ABD Bileşik PMI (Önceki 51)

17:00 ABD ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Beklenti 55/ Önceki 56.4)

4 Ekim 2019, Cuma

04:30 Avustralya Perakende Satışlar (Önceki -&0.1)

09:15 Hindistan Merkez Faiz Oranı Kararı (Önceki %5.4)

15:30 ABD Ortalama Saatlik Kazançlar (Beklenti %0.3 / Önceki %0.4)

15:30 ABD Tarım Dışı İstihdam (Beklenti 140K / Önceki 130K)

15:30 ABD İşsizlik Oranı (Beklenti %3.7 / Önceki %3.7)

17:00 Kanada Ivey PMI (Önceki %60.6)

EURUSD

Hafta boyunca dolar lehine fiyatlanan parite kritik 1.0965 direnci altında işlem görmeye devam ettiği sürece satıcılı seyrin 1.0877 referans seviyesine doğru derinleşebileceğini belirtmek isteriz. Ancak aylardır düşüş gösteren paritenin haftalık bazda tepki alımları ile karşılaşması durumunda ise 1.0965 ana direnç seviyesi güncelliğini korumaya devam etmektedir. Bu ana direnç seviyesinin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda olası tepki alımlarının kuvvetlenerek ivme kazanabileceğini hatırlatmakta fayda görüyoruz. Böyle bir senaryoda ise 1.1028 ve kritik 1.1052 dirençleri gündeme gelebilir.

Destek: 1.0877

Direnç: 1.0965 - 1.1028 - 1.1052

ALTIN

Hafta boyunca 1493 ana desteğinin altını deneyen ancak burada tepki alımları ile karşılaşan değerli metal haftayı bu referans seviyenin üzerinde tamamladı. Altın onsda bu seviye korunduğu sürece yukarı yönlü işlemlerin oluşabileceğini düşünmekteyiz. Böyle bir durumda 1525 ana direnç seviyesine doğru yükseliş görülebilir. Ancak 1493 ana desteği kırılır ve altında kalıcılık sağlanır ise son beş haftadır görülen satıcılı seyrin 1466 ana desteğine doğru derinleşebileceğini belirtmek isteriz.

Destek: 1466 - 1453 - 1440

Direnç: 1493 - 1510 - 1525

GBPUSD

Haftanın ilk işlem gününden itibaren devamlı düşüş kaydeden sterlin dolar paritesi fiyatlamalarına 1.2364 ana direnç seviyesinin altında devam ettiği sürece dolar lehine algının güçlenerek artış gösterebileceğini belirtmek isteriz. Olası geri çekilmelerde 1.2205 referans seviyesi karşımıza çıkmaktadır. Ancak satıcılı seyrin bu referans seviyesi ile sınırlı kalması durumunda ise kısa vadeli alıcıların piyasaya giriş yapabileceğini belirtmek isteriz. Olası yükselişlerde ise 1.2364 ana direnç seviyesi güncelliğini korumaya devam etmektedir. Bu seviyenin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise 1.2502 direnci gündeme gelebilir.

Destek: 1.2205 - 1.2160 - 1.2110

Direnç: 1.2364 - 1.2502 - 1.2573

USDTRY

Hafta boyunca dolar karşısındaki güçlü duruşuna devam Türk Lirasının 5.7680 ana direnç seviyesinin altında işlem görmeye devam ettiği sürece yakaladığı pozitif ivme devam ettireceğini belirtmek isteriz. Olası geri çekilmelerde 5.6030 desteğini yakından takip edeceğiz. Bu seviyenin hafta içinde kalıcı bir şekilde kırılması durumunda ,ise satıcılı seyrin 5.4540 ana destek seviyesine doğru derinleşebileceğini düşünüyoruz. Ancak Kurda dolar lehine fiyatlamaların görülmesi durumunda ise 5.7680 ana direnç seviyesi güncelliğini korumaya devam etmektedir. Yukarı yönlü algının güçlenerek artış gösterebilmesi için bu ana direnç seviyesinin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması gerektiğini hatırlatmakta fayda görüyoruz.

Destek: 5.6030 - 5.4540 - 5.2820

Direnç: 5.7680 - 5.9760 - 6.1470

CRUDE OIL

Hafta boyunca sert satış baskısına maruz kalan ham petrol Suudi Arabistan'ın petrol kuyularının patlamasının ardından oluşan yukarı yönlü boşluğu neredeyse kapattı. 54.68 ana desteğinde tepki ile karşılaşan ham petrolde bu seviye korunduğu sürece kısa vadeli alıcılar piyasaya giriş yapabilir. Böyle bir senaryoda 57.22 ve 58.95 ana direnç seviyeleri gündeme gelebilir. Ancak 54.68 ana destek seviyesinin kırılması durumunda ise satıcılı seyrin 53.51 ve 52.73 desteklerine doğru derinleşebileceğini belirtmek isteriz.

Destek: 54.68 - 53.51 - 52.73

Direnç: 57.22 - 58.95 - 60.20

https://dinamikmenkul.com

https://analiz.dinamikmenkul.com

YASAL UYARI
Burada yer alan bilgiler Dinamik Menkul Değerler A.Ş.