news-details

Yılın son çeyreğinde cari dengenin seyrini iktisadi faaliyet belirleyecek

Temmuz’da cari denge 1,2 milyar dolar fazla ile piyasa medyan beklentisi dâhilinde, 1,1 milyar dolarlık öngörümüzün sınırlı oranda üzerinde geldi. Böylece yıllıklandırılmış cari fazla Haziran’a göre 3,3 milyar dolar artışla 4,4 milyar dolara ulaştı. Ek olarak 12 aylık birikimli çekirdek fazla (enerji ve altın hariç fazla) 45,6 milyar dolara ulaştı.

Finansman tarafında Temmuz’da 1,4 milyar dolarlık kayıtlı sermaye girişi oldu. Net doğrudan yatırımlardan 0,7 milyar dolarlık, diğer yatırımlar kaleminden ise 0,6 milyar dolarlık giriş oldu. Portföy cephesinde bankaların yurtdışı portföy varlıklarını 1,2 milyar dolar arttırmaları ve 1,4 milyar dolar tahvil ödemeleri kaynaklı çıkışı kamunun 2,3 milyar dolarlık eurobond ihracı büyük ölçüde telafi etti ve nette sadece 0,1 milyar dolarlık giriş oldu.

Diğer yatırımlar kalemindeki 0,6 milyar dolarlık girişin önemli kısmı ticari kredilerden kaynaklandı. Öte yandan bankalar uzun vadeli kredilerde nette 1,0 milyar dolar borç ödediler. Uzun vadeli borç çevirme oranları (yurtdışı tahvil ihracı dâhil) yılın yedi ayında bankalar için %78, şirketler için %91 seviyesine geldi.

Son olarak net hata noksan kaleminden 0,6 miyar dolarlık giriş olurken resmi rezervler 3,2 milyar dolar arttı.

Özetle, Temmuz’da cari denge beklentiler dâhilinde fazla verdi ve 12 aylık birikimli cari fazla 4,4 milyar dolara ulaştı. Finansman tarafında 1,4 milyar dolarlık kayıtlı sermaye girişi oldu ancak portföy cephesinde cılız görünüm sürdü. Bankaların yurtdışı portföy varlıklarını arttırması, tahvil ve uzun vadeli borç ödemeleri ana çıkış kalemleri olurken kamunun eurobond borçlanması portföy çıkışlarını telafi etti.

İktisadi faaliyetteki yavaşlamanın yansıması ve turizm cephesinden gelen güçlü destek ile dengelenmenin Temmuz’da devam ettiğini görüyoruz. Hesaplamalarımız yıllık cari fazlanın kısa dönemde artacağına işaret ediyor. Yılın son çeyreğinde ise cari dengenin seyrini iktisadi faaliyet belirleyecek. Son çeyrekte Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin etkisiyle iktisadi faaliyette beklediğimiz canlanmanın yansıması ile cari açığın kademeleri olarak tekrar genişlemesini bekliyoruz. Yıl sonu cari açık tahminimizi 5 milyar dolarda (milli gelirin %0,7’si) koruyoruz.

İş Yatırım