news-details

VERİMDER: "Enerjiye bağımlılığımızı azaltmak diplomaside güç kazandırır"

VERİMDER, Anadolu Buluşmaları kapsamında 28. toplantısını Bursa'da gerçekleştirdi. Her geçen gün azalan enerji kaynaklarımızı daha verimli kullanabilmenin yollarına ilişkin farkındalık oluşturmayı temel misyon olarak belirleyen Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği - VERİMDER, Bursa’da gerçekleştirdiği 28. toplantısında yapılarda enerjinin daha verimli kullanılabilmesi için yapılacaklara dikkat çekti.

Dalmaçyalı sponsorluğu ve Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi iş birliği ile gerçekleştirilen toplantının ana gündem maddesi yapılarda enerji verimliliği oldu.

Kurulduğu günden bu yana enerji verimliliği alanında faaliyetler gösteren Yapılarda Enerji Verimliliği – VERİMDER, enerji verimliliği alanında vatandaşları bilgilendirmek ve bu alanda güçlü bir farkındalık oluşturmak hedefiyle başlattığı Anadolu Buluşmaları toplantılarının 28.’sini Bursa’da gerçekleştirdi. Bugüne kadar binlerce kişiye enerji verimliliği hakkında bilgiler veren VERİMDER, Bursa toplantısını kamu kurumları, bürokrasi, üniversiteler, medya, inşaat-enerji sektörleri ve kanaat önderlerinin de yoğun ilgisiyle gerçekleştirdi.

"Bağımlılığımızı azaltmak diplomaside güç kazandırır"

Enerji verimliliği ve tasarrufuna ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye’yi karış karış gezdiklerini aktaran VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin yaptığı konuşmada şunları aktardı:

“Dünyanın her yerinde insanlar binaların enerji kimlik belgesini soruyor. Ülkemizde her konuyu detaylı incelerken, binaları maalesef önemsemiyoruz. Bazı soğuk illerimizde yaşayan insanlarımız daha fazla bilinçliler. Türkiye'nin enerji politikalarında çok dikkatli hareket etmesi gerekiyor. 2019-2020-2021 yıllarına baktığımızda Rus doğal gazına en bağımlı ülke Türkiye olduğunu söyleyebiliriz. Avrupalı meslektaşlıklarımız bizleri Rusya ve İran'la yakınlığımız konusunda bizleri uyarıyor ancak doğalgazı yüksek oranda onlardan alıyoruz. Ne kadar az bağımlı olursak diplomasimiz o kadar güçlü olacaktır. Bazı işler devrimdir bir gecede olur, bazı işlerde evrimdir. Tabandan tavana doğru yapmak lazım. Şehir şehir gezerek bir bilinç oluşturmaya çalışıyoruz.”

"İklim krizi şehirlerin karşı karşıya kaldığı en önemli sorun"

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Süleyman Çelik yaptığı konuşmasında, “Büyükşehir Belediyesi'nde tüm stoklarımızda elektrik üretimiyle farklı bir boyuta geldik. Eski hal binamızın olduğu yerdeki büyükşehir binamızın da olması önemli bir etken. Enerji hakikaten farklı bir sektör. Gün geçtikçe bir kriz haline dönüşen iklim krizi şehirlerimizin karşı karşıya kaldığı en büyük sorunlardan biridir. Sera gazı emisyonu miktarının azaltılması ve uyuma yönelik eğilim planında belirlenen faaliyetler doğrultusunda başta Büyükşehir Belediyemiz ve sivil toplum kuruluşları çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Şehrimizin sera gazı emisyonları ölçümlerini kamuoyuyla paylaştık. Verimder Anadolu Buluşmaları Kapsamında gerçekleşen Enerji Verimliliği toplantısını çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum” dedi.

"Dikkatli olmamız gerekiyor"

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, “Bu bozduğumuz dünyayı tekrar yaşanabilir, daha verimli kullanılabilir çabası içerisindeyiz. Terazinin bir tarafında gelişme modernleşme, bir taraftan da koruma ikilemiyle karşı karşıyayız. Onun için çok dikkatli olmamız gerekiyor. 15 bin dönüm arazimizin yaklaşık 5 bin 500 dönümü çam ormanı oldu. Yeşil bir kampüsümüz var. Sürdürülebilirlik ve çevre eğitimi konusunda Türkiye'nin sayılı üniversitelerden birisiyiz. Gürültü ve taşıt konusunda eksiklerimiz var. Günde 30 bin aracın giriş çıkış yaptığı Hastanesi'nde olduğu bir üniversitemiz var. Bunları da hesaba katmak gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

"25 milyona yakın konutun yüzde 70'den fazlası verimli değil"

2021 yılında 60 milyar dolar olan Türkiye’nin enerji faturasının geçen yıl 100 milyar doları geçtiğini belirten VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, şunları aktardı:

 “Türkiye enerji alanında yüzde 70 oranında dışa bağımlı. Enerji maliyetleri kadar enerjiye ulaşım konusunda da zor bir dönemden geçiliyor. Binalar en fazla enerjinin kullanıldığı alanlar olarak öne çıkıyor. Bizim asıl amacımız enerji tasarrufundan öte konforumuzu bozmadan enerjimizi verimli kullanabilmek. Binalarımızda yüzde 80 oranında ısıtma ve soğutma amaçlı enerji harcıyoruz. Ülkemizde yaklaşık 25 milyona yakın konut yer alıyor. Bunların da yüzde 70’den fazlasının enerji verimliliğine sahip olmadığını görüyoruz. 25 milyon konutta enerji verimliliğini sağlamış olsaydık her yıl en azından ülke ekonomisine en az 10-12 milyar dolarlık bir kazanç sağlamış olabilirdik. Çok hızlı bir şekilde enerji verimliliğiyle ilgili eylemleri, planları, uygulamaları, yasaları, yönetmelikleri, destekleri hayata geçirmemiz gerekiyor.”

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) hakkında:

Her geçen gün azalan mevcut enerji kaynaklarımızı korumak ve daha verimli kullanarak gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakabilmeyi hedefleyen VERİMDER, kamuoyunu yapılarda ısı yalıtımı, enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda bilinçlendirmek ve toplumumuzda farkındalık oluşturmak amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşudur.

Mevcut enerji kaynaklarından daha uzun süre yararlanılmasına destek sağlayacak projeleri hayata geçirmeyi hedefleyen VERİMDER, toplumun her kesimi ile iş birliği yapmak, bilinçlendirmek, bilgilendirme ve eğitim seminerleri düzenlemek, çözümler üretmek ve ortak çaba göstermektir. Ayrıca ülkemizdeki yönetmeliklerin AB ve diğer dünya standartlarıyla uyumunda bilgi ve birikimiyle destek vermek önceliğidir.

Hibya Haber Ajansı