Dün akşam saatlerinde ABD ‘de; İran konusundaki sert tutumu il tanınan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un görevden alındığına dair haber akışları ile “İran Nükleer Anlaşması”na yeniden dönülebileceğine dair artan umutlar, İran’ın petrol üretiminin de artacağı beklentisi ile fiyatları baskılamıştı.
Yeni güne girilirken API stoklarında görülen 7 Milyon 200 Bin varillik azalış ile kısmen toparlanma gösteren emtiada; İran Nükleer Anlaşması ve diğer majör risklere dair gelişmeler ile fiyatlamalar şekil bulmaya devam ediyor.
Özellikle de; ABD tarafından gelen uzlaşıcı açıklamalara karşın İran Yetkililerinin temkinli açıklamalarını devam ettirmesi ve gerektiğinde Nükleer Anlaşma’dan doğan yükümlülüklerin azaltılmasının devam edebileceğine dair Cumhurbaşkanı Ruhani’den gelen açıklamalar da jeopolitik riskleri canlı tutarak fiyatları yeniden yukarı yönlü itmeye başladı.
Diğer taraftan Birleşik Arap Emirlikleri ‘nin başkenti Abu Dhabi’de devam eden 24. Dünya Enerji Kongresi çerçevesinde OPEC ve OPEC dışı ülkeler ortak teknik komite toplantısı da düzenlenirken; buradan gelen mesajlar da gün içerisinde zaman zaman hareketliliğe neden oldu. Günün kalanında da yine Abu Dhabi’den gelecek mesajları, küresel risklere dair gelişmeler ile birlikte dikkatle takip edeceğiz.
Ayrıca, Enerji Bilgi İdaresi(EIA)’nin açıklayacağı stok ve üretim dataları da emtiada oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak Emtia, dün yaşanan sert satışlara rağmen 62.00 noktası üzerinde seyrine devam ediyor. Zira bu seviye üzerinde kalıcılık göstermesi durumunda tekrardan toparlanma hareketleri görebiliriz. Alış yönlü işlemlerin hızlanabilmesi içinse 64.00 direncini takip ediyoruz.
Bu seviye öncesinde yaşanacak alış yönlü işlemlerde ise 62.85, 63.30 ve 63.75 ara dirençlerini takip edebiliriz. 62.00 noktasının altına sarkmasıyla birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 61.80, 61.50 ve 61.10 destek seviyeleri ilk etapta önemli olabilir.
Işık Menkul Değerler