news-details

Suriye Gündemi ve Trump’ın Tutarsızlığı…

ABD ile Çin arasında bu hafta yapılması beklenen ticaret görüşmeleri ana gündem olurken, Çin tarafının ABD baskıları ve dayatmalarından bıkmasından dolayı görüşmelerde isteksiz olması öne çıkmaktadır. Son olarak ABD yönetimi 8 Çin teknoloji firmasını insan haklarını ihlal ettiği için kara listeye alırken, görüşmeler öncesinde bu durum negatif olarak yorumlanabilir.

Risk algısında ticaret görüşmelerinde pozitif bir adım belki atılabilir beklentisi ile sınırlı düzelme devam ederken, S&P500 endeksi 2950 seviyesine yakın dengelenmektedir. ABD 10 yıllık %1,50 üzerinde kalıcılık ile (güncel: %1,5854) yukarı yönlü hareketi risk algısında toparlanmayı desteklemektedir.

Jeopolitik risk algısında öne çıkan Türkiye’nin olası Suriye operasyonu Türk varlıkları üzerinde baskı oluşturmaktadır. Hafta sonu Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın operasyon sinyalini net olarak vermesi ile başlayan süreç ABD’nın bazı unsurlarını sınıra yakın bölgeden çekmesi ile tansiyonu yükseltmiştir. Türkiye’nin uzun süreden beri oluşturmak istediği tampon bölgeye karşı ABD ve AB’nin sessiz kalarak eyleme geçmemeleri sabırları taşırırken, olası operasyonun kaçınılmaz olarak Türkiye tarafındna yapılması gerektiğini bir kez daha ortaya koymuştur.

Trump’ın Suriye’den asker çekmek istemesi ve gereksiz olarak ABD askerlerinin orada savaşmalarını eleştiren sosyal medya açıklamaları sonrasında Beyaz Saray Trump’ın söylediklerini çürütecek şekilde Suriye unsurlarının çekilmediklerini ve havas ahası kontrolünün kendilerinden olduğunu açıkladı. Trump ile Beyaz Saray arasında görüş ayrılılığı net olarak yansırken, Trump’ın Pentagon habersiz bunları yapmasının mümkün olamayacağını kendiside Obama dönemine dönüp baktığında çok iyi bilmektedir. Trump ise küstah bir şekilde Türkiye’nin Suriye konusunda sınırları aşacak olması durumunda ekonomisini mahvetmek ile tehdit ederken, ilerleyen saatlerde dengesizliği ile Erdoğan ile iyi ilişkileri olduğunu açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı, operasyona hazır olunduğunu açıklarken, jeopolitik risk teması devam etmektedir.

Suriye özelinde tüm gelişmeler Türk varlık negatif baskılanırken özellikle USDTRY paritesini 5.80 üzerinde fiyatlanması enflasyon ve yakın dönemde TCMB’nin faiz indirimi konusunda beklenti değişikliklerine neden olabilir.

Borsa İstanbul 100 endeksi bankacılık endeksinde %2 seviyesini aşan yükseliş ile devam eden pozitif hareketini Suriye ve ABD kaynaklı haber akışı ile negatif yönde tersine çevirmiştir. Bu noktada 105000 seviyesi önemli bir direnç olmaya devam etmektedir. Aşağı çekilmelerde ise hareket 100000 majör desteği üzerinde sürmektedir.

103000 seviyesinde dengelenen endeks için aşağı yönde 102850 – 102500 – 102000 – 101750 101350 ve 100850 destekleri gündeme gelebilir. Yukarı yönde ise 103000 seviyesi üzerinde 103850 – 104000 – 104500 ve 104850 dirençlerine doğru çıkışlar izlenebilir.

BİLGİLENDİRME:

İlgili sayfada yer alan ekonomik takvim içeriği, güvenilir yurt dışı haber ve veri sağlayıcılardan temin edilmektedir. Ekonomik takvim içeriğinde yer alan haberler, haberlerin açıklanma tarihi ve zamanı, önceki, beklenti ve açıklanan rakamlarda gerçekleştirilecek olası değişiklikler, veri sağlayıcı kurumlar tarafından yapılmaktadır. Benzeri durumlardan kaynaklanacak olası değişimlerden GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu tutulamaz.

GCM Yatırım Araştırma&Analiz Departmanı