news-details

Fed İçin Enflasyon Verisi Kritik

Viop Analizi, gün içerisinde varlık fiyatları üzerinde oluşabilecek olası hareketler öncesinde genel görünümü içeren, hangi gelişmelere ve seviyelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmemize katkı sağlayan bir bültendir.

“İngiltere – İmalat Üretimi”

İngiltere’nin toplam sanayi üretiminin yaklaşık %80’ini oluşturan imalat sektörüne ait Ağustos ayı verisi, sanayi üretimi rakamı ile birlikte bu hafta İngiltere için izlenecek önem derecesi yüksek makro-ekonomik göstergeler arasında yer alıyor. Aynı anda açıklanacak sanayi ve imalat üretimi rakamları yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecekken, İngiltere’nin üretim yapısı nedeni ile imalat tarafındaki rakamın daha yakından izlendiğini ifade edebiliriz. Söz konusu veriler, ada ülkesinin para biriminde ve FTSE-100 endeksinde değişimler görülmesine neden olabilir. Beklentilerin üzerinde bir imalat üretimi verisi Sterlin’de yükselişlere zemin oluşturabilecekken, aksi durumda ada ülkesinin para biriminde kayıplar izlenebilir.

“Fed İçin Enflasyon Verisi Kritik”

Fed’in veri odaklı para politikası ve faiz indirimleri için ekonomik veriler daha önemli duruma gelirken, ISM ve TDİ verileri sonrasında enflasyon dinamiklerini takip edeceğiz. Enflasyon için %2 seviyesi altında gerçekleşme devam ederken, beklentinin altında gelebilecek enflasyon verisi Fed’in 31 Ekim toplantı kararında faiz indirimini destekleyebileceğinden Dolar teması ve endeksler üzerinde etkili olması beklenebilir.

Barış Pınarı Harekâtı…

2016 yılından başlayan Trump teması piyasa dinamiklerinde algı ve fiyatlama davranışlarını A’dan Z’ye değiştirirken, 2019 yılı ticaret savaşları dönemi ile öne çıkmaktadır. Trump’ın başlattığı bu savaşta ABD ile Çin arasında kılıçlar çekilirken her fırsatta ABD üstün olduğunu hatırlatmak için hamle yapmaktadır. Son olarak 8 teknoloji firmasının kara listeye alınması ve vize sınırlaması aksiyonlarına karşın Çin’in sınırlı bir ticaret görüşmelerinde anlaşma için masaya dönecek olması Çin’in geri adım attığı şeklinde yorumlanmaktadır.

Masaya dönen Çin ile çözüm olabileceği beklentisi risk algısında düzelmeyi tetiklerken Trump faktörü nedeni ile olay riskinin geçtiğini düşünmemek gerekiyor. S&P500 endeksi 2900 seviyesi üzerinde (2915) kalmaya devam ederken, risk barometresi ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,50 üzerinde (1,5699) hareketine devam ederek %1,60 seviyesini zorlamaktadır.

Ticaret savaşları ana gündem olurken Fed’in toplantı tutanaklarında Eylül ayında gerçekleşen 25 baz puan faiz indiriminde hem fikir olduklarını fakat ileri dönemli para politikasının akıbetinde görüş ayrılıkları olduğu öne çıkmaktadır. Tutanaklar ile beraber Powell’ın vurguladığı Hazine kâğıtları alacağız ama bu bir genişleme aksiyonu değildir konusunu takip edeceğiz.

Güçlü Dolar temasında geçici zayıflık olurken (Dolar endeksi halen 99 seviyesine yakın!) EURUSD paritesi 1,0990 seviyesinde dengelenmektedir.

Bugün ABD ekonomisinden enflasyon verisini takip edeceğiz. Fed’in veri odaklı para politikasında önemli bir etkiye sahip olabilecek veri Trump’ın ABD’de enflasyon yok Fed faiz indirsin temasını destekleyebilecek mi göreceğiz…

Türkiye dinamiklerinde Barış Pınarı Hareketi tüm Dünya’nın gündemi olurken, şanlı ordumuza bu zor görevinde minnetlerimizi sunuyoruz. Harekâtın başlaması ile ABD – Trump ve AB güdümünde Türkiye operasyonu karşıtı açıklamalar gelirken, mesajların tonu şahinleşmektedir. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan konuya ilişkin Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruyacaklarını ve amaçlarının terör koridorunu yok etmek olduğunu belirtti.

Operasyona karşıtı açıklamalar Türk varlıklarında negatif baskı oluştururken, Borsa İstanbul 100 endeksi 100000 seviyesi altına geçerken, USDTRY paritesi 5,86 – 5,87 bölgesinde dengelenmektedir.

Konuya ilişkin hazırladığımız özel raporumuzda Türk varlıklarına olası etkisini inceleyebilirsiniz.

Rapora ulaşmak için tıklayınız.

Borsa İstanbul 100 endeksi Suriye jeopolitik risk teması nedeni ile 100bin altına geçerken, bankacılık endeksinde %3 üzerinde düşüş gerçekleşmiştir. Özellikle haklı operasyona karşın ABD ve AB’nin takındığı haksız karşıt tutum neler olabileceğine ilişkin belirsizlik ve risk unsurlarını arttırdığından endeks satış baskısına maruz kalmaktadır.

Endeks için psikolojik 100000 seviyesini referans olarak takip ediyoruz. Aşağı yönde 99350 – 99000 – 98500 – 98000 ve 97500 destekleri takip edilebilir. Yukarı yönde ise 100000 seviyesi üzerinde 100500 – 100850 ve 101350 direnç seviyeleri takip edilebilir.

BİLGİLENDİRME:

İlgili sayfada yer alan ekonomik takvim içeriği, güvenilir yurt dışı haber ve veri sağlayıcılardan temin edilmektedir. Ekonomik takvim içeriğinde yer alan haberler, haberlerin açıklanma tarihi ve zamanı, önceki, beklenti ve açıklanan rakamlarda gerçekleştirilecek olası değişiklikler, veri sağlayıcı kurumlar tarafından yapılmaktadır. Benzeri durumlardan kaynaklanacak olası değişimlerden GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu tutulamaz.

GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş.