Piramit Menkul Kıymetler, bugün piyasalarda beklenen gündeme ilişkin, "ABD Başkanı Donald Trump’ın son gümrük tarifelerinin yürürlüğe girerken Asya hisse senedi piyasalarında bu sabah aşağı yönlü bir seyir izlendi." değerlendirmesinde bulundu.
Japonya'da Nikkei225 Endeksinin yüzde 4,36, Topix Endeksinin yüzde 3,77'ye gerilediğinin belirtildiği değerlendirmede şunlar aktarıldı:
"Çin’de kazançlar ve kayıplar arasında dalgalı bir seyir izlendi; Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0,89, Shenzhen Bileşik Endeksi yüzde 1,30 artış gösterdi. Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 0,95 düşüş kaydetti. Güney Kore’de Kospi Endeksi yüzde 1,85, Kosdaq Bileşik Endeksi yüzde 2,85 geriledi; Kospi Endeksi temmuz zirvesinden beri yüzde 20’den fazla düşüşle ayı piyasasına girdi. Tayvan Taiex Endeksi yüzde 5,79, Avustralya S&P/ASX200 Endeksi yüzde 2,06 düştü. Trump’ın cumartesi günü uygulamaya giren yüzde 10 baz vergilerinin ardından ülkeye özel vergilerin de devreye girmesiyle birlikte Asya piyasalarında oldukça dalgalı bir seyir izlendi.
"ABD seansında dünkü satıcılı kapanışın ardından endeks vadelileri aşağı yönlü seyrin devam edeceğini işaret etmektedir. Avrupa piyasaları da satıcılı bir açılışa hazırlanmaktadır. Büyük ölçüde Trump’ın tarifelerinden kaynaklı riskten kaçış S&P500 Endeksi’nde dört günde yaklaşık yüzde 12’lik bir düşüşü tetikledi. Endekste pandemi döneminden beri görülen en sert satış dalgası kaydedildi. Stoxx Euro 600 Endeksi’nde dört günlük kayıp yüzde 9’un üzerinde; endeks mart zirvesinin yaklaşık yüzde 17 altında seyretmektedir. Dört günde yaklaşık yüzde 13 düşen Hong Kong Hang Seng Endeksi mart zirvesinden yüzde 19 aşağıda. Japonya Nikkei225 Endeksi dört günde yüzde 11 düşerken Temmuz 2024 zirvesinden yüzde 25 aşağıda seyretmektedir. Çin Şanghay Bileşik Endeksi dört günde yüzde 5 geriledi; endeks mart zirvesinden beri toplam yüzde 10 civarında düşüş kaydetti.
"ABD, mevcut durumda 86 ülkeden yapılan ithalata yüzde 11 ile yüzde 84 arasında vergi uyguluyor. Çin mallarına yönelik efektif vergi oranı, Çin’in ABD mallarına yönelik gümrük vergisine misilleme olarak uygulanan ek yüzde 50 ile birlikte (Önceden uygulamaya alınan yüzde 20+ülkeye özel yüzde 34+misilleme olarak en son uygulanan ek yüzde 50) toplam yüzde 104 olacak. Çin’den Kanada’ya pek çok ülke Trump tarifelerine yanıt verdi veya vermeye hazırlanıyor."
Değerlendirmede, FOMC toplantısının tutanaklarından bilgilere yer verildi.
Tutanaklarla ilgili şu bilgiler verildi:
"ABD’de bugün Fed’in 18-19 Mart Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları yayımlanacak. Fed, son para politikası toplantısında faiz oranlarını beklentilere paralel olarak yüzde 4,25-yüzde 4,50 aralığında tuttu. Fed Başkanı Jerome Powell, basın toplantısında, merkez bankasının yüksek enflasyon beklentisinin “büyük bir kısmının” tarifelerden kaynaklandığını ifade etti. Powell ayrıca "Politika duruşumuzu ayarlamak için acele etmemize gerek yok, daha fazla netlik için iyi bir konumdayız." dedi. Kurum, 2025’te hâlâ iki faiz indirimi bekliyor.
"Fed ayrıca finansal piyasaları sakinleştirmeye çalıştığı Covid-19 salgını sırasında şişen bilançosunu azaltmaya çalışıyor. Toplantıda bilançonun küçülme hızını nisan ayından itibaren yavaşlatacağını duyurdu. Hazine tahvillerinin satış hızının nisan ayından itibaren aylık 25mlr USD’den 5mlr USD’ye yavaşlatılacağı belirtildi. Ancak, ipotek teminatlı menkul kıymetler için 35mlr USD’lik üst sınır değiştirilmedi.
"ABD’li politika yapıcılar, güncellenen projeksiyonlarına göre 2025 yılı için büyüme tahminini yüzde 2,1'den yüzde 1,7 seviyesine çekti. Çekirdek PCE tahminini ise yüzde 2,5'ten yüzde 2,8'e çıkardı. İşsizlik tahminini yüzde 4,7'den yüzde 4,8 seviyesine revize etti. Bu tahminlerin altında, Trump'ın politikalarının tam olarak nasıl şekilleneceği ve işletmelerin ve tüketicilerin nasıl tepki vereceği konusunda önemli derecede belirsizlik yatıyor."
Değerlendirmede ayrıca, piyasalarda düne ilişkin, hisse senedi piyasalarında karışık bir seyirin hakim olduğu anımsatılırken şunlar kaydedildi:
"Asya’da Çin CSI300 Endeksi yüzde 1,71, Hong Kong’da Hang Seng Endeksi yüzde 1,51, Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0,26, Japonya Nikkei225 Endeksi yüzde 6,03 yükseldi. Avrupa tarafında Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2,72, Fransa CAC40 Endeksi yüzde 2,50, Almanya DAX Endeksi yüzde 2,48, İngiltere FTSE100 Endeksi yüzde 2,71 değer kazandı. ABD’de ise Trump’ın Çin'den yapılan ithalatlara uygulanacak gümrük tarifesini çarşamba gününden itibaren yüzde 104'e yükseltileceği haberinden sonra S&P500 Endeksi yüzde 1,57, Dow Jones Endeksi yüzde 0,84, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 2,15 düştü.
"Borsa İstanbul’da pozitif bir seyir hakimdi. BIST100 Endeksi yüzde 0,74 değer kazanarak 9.477 puandan kapandı. BIST 100’de işlem hacmi 90,40mlr TL seviyesinde seyretti. BIST30 Endeksi yüzde 0,63 yükselerek 10.329 puandan seansı tamamladı. BIST Banka Endeksi yüzde 0,12 düşerken BIST Sınai Endeksi yüzde 0,92 yükseldi.
İSO İhracat İklimi Endeksi, Hazine Nakit Dengesi (Mart)
"İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, mart ayında 51,5 seviyesine yükselerek son dokuz ayın en güçlü iyileşmesini kaydetti ve böylece endekste kesintisiz artış 15. aya taşındı. Orta Doğu’daki güçlü talep, özellikle Suudi Arabistan, BAE ve Kuveyt’teki üretim artışlarıyla dikkat çekerken, Almanya ve Birleşik Krallık gibi Türkiye’nin ana ihracat pazarlarında üretim yeniden büyüme bölgesine geçti; ABD ise 2025’in başından bu yana en hızlı genişlemeyi gösterdi. Hindistan ve Nijerya’da güçlü büyüme kaydedilirken, Fransa, Romanya, Kanada ve Meksika gibi pazarlarda zayıflık sürdü. Mart ayında ana ihracat pazarlarının çoğunda ekonomik aktivitenin artması Türk ihracatçısına yılın ilk çeyreği sonunda iyimserlik sağlarken, S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, küresel ticaret görünümünde ABD’nin politikalarının seyri netleşene kadar belirsizliğin sürebileceğini vurguladı.
"Martta, Hazine nakit dengesi 298,42mlr TL, faiz dışı denge 162,85mlr TL açık verdi. Ocak-mart döneminde Hazine nakit dengesi 901,04mlr TL, faiz dışı denge 483,67mlr TL açık verdi."
Hibya Haber Ajansı