news-details

Tasfiye kapsamındaki 17 fonda süreç başlıyor

Vakıf Katılım900

Kurumun değerlendirmesine göre, 6 fonun tasfiye yönetimi İş Bankası, kalan 125 fonun yönetimi ise Ziraat Bankası tarafından yürütülecek. Üç portföy yönetim şirketine bağlı 17 fonda olağan tasfiye süreci 8 Ekim itibarıyla başlayacak. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerinin tamamlanmasının ardından kalan dört şirkete bağlı fonlarda olağanüstü tasfiye sürecine geçilecek.

Tasfiye kapsamındaki fonların büyüklüğü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın TBMM Genel Kurulunda Fon Koordinasyon Kurulu çalışmaları hakkında bilgi verdiğini aktaran Ahlatcı Yatırım, tasfiye halindeki 131 fonun toplam fon sayısının yüzde 4,6'sını, toplam portföy değerinin ise yüzde 7,7'sini oluşturduğunu belirtti.

Yılmaz'ın verdiği bilgilere göre, 5 Ekim 2026 itibarıyla tasfiye kapsamındaki fonların toplam portföy değeri, hane halkının finansal varlıklarının yüzde 2,4'üne karşılık geliyor. Yılmaz, sorunun fon piyasasının sınırlı bir bölümünde yaşandığını, finans piyasalarında sistemik risk bulunmadığını ve sermaye piyasalarının yapısının sağlam olduğunu ifade etti.

Fed tutanaklarında faiz artışı sinyali

Ahlatcı Yatırım, Fed'in eylül toplantısına ilişkin tutanaklarda çoğu yetkilinin yıl sonuna kadar politika faizinde bir artış daha yapılmasını muhtemel gördüğünü belirtti.

Değerlendirmeye göre, tutanakların ardından uzun vadeli ABD tahvil faizleri yükseldi. ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvili faizi gün içinde yüzde 5,36 ile Nisan 2002'den bu yana, 30 yıllık tahvil faizi ise yüzde 5,73 ile Mayıs 2002'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. 10 yıllık tahvil faizi, Hazine'nin 39 milyar dolarlık tahvil ihalesinin güçlü taleple karşılanmasının ardından yüzde 5,28 seviyesine geriledi.

Tutanaklarda, eylül ayında politika faizinin 25 baz puan artırılarak yüzde 3,75-4,00 aralığına yükseltilmesinin tüm katılımcılar tarafından desteklendiği hatırlatıldı. Yetkililerin neredeyse tamamının enflasyon risklerini yukarı yönlü, iş gücü piyasasına ilişkin riskleri ise azalmış ve dengeli değerlendirdiği aktarıldı.

Ahlatcı Yatırım, Fed tutanaklarında bazı yetkililerin yapay zeka altyapı yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerine de yer verildiğini bildirdi.

Buna göre bazı yetkililer, yapay zeka altyapısına yönelik yatırımların orta vadede toplam talebin toplam arzı aşmasına yol açabileceğini ve bunun enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceğini değerlendirdi. Bazı yetkililerin ise yapay zeka altyapısındaki gelişimin ölçeği ve hızının yukarı yönlü sürpriz yapmaya devam ettiğini ifade ettiği aktarıldı.

Ahlatcı Yatırım, İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Kıdemli Danışmanı Tuğgeneral Muhammed Rıza Nakdi'nin Hürmüz Boğazı'nın kapalı olduğunu ve İran ordusunun boğaz üzerinde tam kontrole sahip olduğunu öne sürdüğünü belirtti.

Nakdi'nin, boğazda kayalıkların patlatılmasıyla oluşturulduğunu iddia ettiği bazı geçiş güzergahlarının da kapatılacağını söylediği aktarıldı. ABD Merkez Komutanlığının ise bu açıklamanın gerçeği yansıtmadığını bildirdiği kaydedildi.

Chevron ve Shell'in, Tropikal Fırtına Isaias'ın ABD'nin Meksika Körfezi'ne yaklaşması nedeniyle bölgedeki toplam 9 enerji tesisinde üretimi durdurduğu belirtildi.

Shell'in Mars, Ursa ve Appomattox tesislerinin de aralarında bulunduğu 5 varlıktan tüm personelini tahliye ettiği aktarıldı.

  Hibya Haber Ajansı